gastro-import-logo

DK | EN | NO | SE  | KUNDLOGIN E-HANDEL

Castillo de Canena

Utsett till världens bästa olivoljeproducent i FLOS OLEI 2016!

CastillodeCanenahöstbild

Några av de bästa extra virgin-olivoljorna i världen görs av det spanska familjeföretaget Castillo de Canena. Företaget har fått sitt namn från familjens slott som ligger i byn Canena i den andalusiska provinsen Jaén. Här har familjen tillverkat olivolja sedan 1780! Idag är det syskonen Rosa och Paco Vañó som driver företaget och produktionen. De oliver som odlas är de klassiska varianterna Arbequina, Picual och Royal.

PROCESSEN

Varje år urskiljs vilka oliver, träd för träd, som är absolut bäst och de plockas i exakt det ögonblick de är perfekt mogna. De plockas på mekanisk väg med ett upp-ochnervänt ”paraply” som skakar ner oliverna från trädet och förhindrar att oliverna skadas. Inom tre timmar har oliverna transporterats till pressen där de pressas, alltid vid en temperatur under 22 grader, med hjälp av den mest avancerade tekniska utrustningen och under stor försiktighet. Efter att oljan har separerats från pressmassan genom centrifugering överförs den till rostfria ståltankar där den förvaras under konstant temperatur i en kemiskt inaktiv miljö genom att man tillsätter kväve. Oljan buteljeras i mörka flaskor, endast på beställning. Även här injiceras flaskorna med kväve för att bevara olivoljans egenskaper och karaktär.

OLIVOLJORNA

En av de olivoljor som tillverkas är Castillo de Canena Family Reserve Arbequina. Det är en s.k. monovarietal, vilket innebär att olivoljan görs på endast en sorts oliver, i detta fall Arbequina. Det ger en olivolja som är blekgrön till färgen, med en balanserad och komplex karaktär med många dofter - bland annat nyklippt gräs, mandel och kronärtskocka. Bland smakerna hittar du mandel, gröna äpplen, banaskal och en lätt pepprighet och viss sötma. Smakerna ligger kvar länge i munnen. En annan olivolja från familjen Vañó är Castillo de Canena Family Reserve Picual – även denna en monovarietal fast på oliven Picual. En kraftig, intensivt fruktig olivolja som är djupt grön till färgen med tydliga dofter av gräs och hö, gröna mandlar och örter. Bland smakerna känns tydliga toner av mandlar, kronärtskocka, tomatstjälkar och äpplen med en balanserad beska och pepprighet. Denna olivolja mottog högsta betyg (98 poäng av 98 möjliga) i 2015 års Flos Olei – en av de mest framstående guiderna över världens extra virgin-olivoljor! I vårt sortiment hittar du dessutom de fantastiska Första Dagen-oljorna, en biodynamisk olivolja och en ekrökt olivolja. Alla från Castillo de Canena.

Flos Olei 2016 Top 20 Castillo Canenamontaje premios Bio en inglés