gastro-import-logo

DK | EN | NO | SE  | KUNDLOGIN E-HANDEL

Frederiks Have: Gourmetmat i trivsam innergårdsmiljö

FH Jimmy Blog

Våren har just anlänt till Frederiksberg den morgonen vi träffar kocken Jimmy Månsson på restaurang Frederiks Have. Restaurangen ligger mysigt och ostört på en liten sidogata till Smallegade i Frederiksberg där vårsolen och fågelsången gör innergården extra idyllisk denna dag.

Frederiks Have är både välplacerad och välrenommerad. Restaurangen har länge legat som nummer 1, i konkurrens med över 100 andra, på TripAdvisors ranking över de bästa restaurangerna i Frederiksberg. Det lockar många kunder, framförallt asiatiska turister. Restaurangen har också många stamkunder, både boende i Frederiksberg och privata företag, som alla uppskattar den höga kvaliteten på maten som ändå serveras till ett rimligt pris. Detta har ända sedan 2009 gett restaurangen en placering i Bib Gourmand.

"För mig är råvarorna viktigast", ler Frederik Haves 39-åriga svenska kock Jimmy Månsson och han utvecklar: "Vi gör allt från grunden och vi strävar alltid efter en så ren smak som möjligt Vi adderar inte någon extra smak, selleri ska smaka selleri och därför är det väldigt viktigt att råvarorna är av god kvalitet. Min åsikt är att det bör finnas högst tre sorters smaker i en rätt annars blir alldeles för mycket. Jag är egentligen skolad i Fransk matlagningskonst men här på restaurangen har vi valt en mer renodlad inriktning med sofistikerade element och en nordisk touch där vi gärna plockar några av våra örter själva.

Jimmy Månsson kommer från Malmö, han bor där fortfarande, och hans samarbete med Gastro Import började i Sverige för många år sedan när han arbetade på restaurang HIPP i Malmö. Jimmy har trivts och trivs så bra på Frederiks Have att han har varit här de senaste tio åren, först som souschef och de senaste 3 ½ år som chefskock. Att fira tioårsjubileum som kock på en och samma restaurang är ganska unikt i en bransch där det är hög personalomsättning, men Jimmy är lojal.
Det var aldrig något tvivel om vilken väg han skulle gå i livet: "Från det att jag var 5-6 år gammal var jag alltid med min mormor i köket, ofta ståendes på en pall skalandes potatis. Därför var det naturligt för mig att börja på restaurangskolan direkt efter årskurs 9, " ler han.

Den familjära känslan har Jimmy återfunnit på Frederiks Have som sedan 2000 drivs av paret Eva och Ole Selleberg som också bor i närheten av restaurangen. Eva fixar och donar i bakgrunden, tvättar golven och håller på att göra restaurangen redo för lunch medan vi pratar. Vi dricker en kopp kaffe ur det fina kungliga porslinet och det ger extra bra känsla nu när vi befinner oss bara ett stenkast från Royal Copenhagens gamla porslinsfabrik. Jimmy ler och leendet når hans klara ögon: "Det finns en härlig atmosfär här. Vi har en fin sammanhållning och vi trivs bra ihop."

Den fina stämningen på restaurangen bekräftas när man går in på TripAdvisor och ser att Eva tar sig tid att läsa alla recensioner, både de på danska och på engelska, och dessutom svarar dem alla personligen. Hon tycker att det ligger på hennes ansvar att du som kund får den bästa upplevelsen du kan få och att personalen också mår bra.
Köket lämnar hon tryggt över till Jimmy som får fria händer att prova nya saker: "Det är viktigt att man vågar prova nya saker", säger Jimmy och utvecklar: ". Smaken är viktigt för mig och jag tycker ofta att det är för lite smak eller för lite salt i rätterna när jag äter ute. I rätten med Thise Blue Kornblomst har jag lekt med olika smaker. Jag har fryst ädelosten och rivit ner den med rostad kokos och så serverar jag den med varm päronsås. Det passar fint att bryta av det kalla med den varma såsen och det ger en bra känsla i munnen. Jag har också lagt till lite kokos i kakan som även har en touch av ingefära. Det hela skapar en fin smaksammansättning tycker jag! "

FH ret blog

Jimmy Månssons recept:

Fryst blå kornblomstost med varma päron och kokosnöt

Till 4 personer

120 gram frusen och riven blå kornblomstost
4 tsk. riven kokos
Blanda de båda ingredienserna

1 skalat päron
1 dl kokosmjölk
Skär päronen i 1x1 cm kuber
Lägg päronbitarna i en vakuumpåse tillsammans med kokosmjölken och låt ligga i ett dygn

Varm päronsås
1 kg "Conference" päron
300 gram vatten
20 gram socker
80 gram päroncidervinäger

Lägg alla ingredienserna i en kastrull och koka dem mjuka. Blanda ihop till ett mos.

 

Kokoskex
Ca. 40 kex
50 gram osaltat smör
50 gram mörk sirap
60 gram socker
35 gram grädde
30 gram kokosflager
1 tsk. ingefärspulver
1 tsk. bakpulver
150 gram vetemjöl

Smält smör, sirap och socker tillsammans i en kastrull.
Blanda med grädde, kokosflingor och ingefära i en matberedare.
Rör ihop det och blanda sedan ner vetemjöl och bakpulver i mixen.
När degen är slät ställs den i kylskåpet för att vila i 3 timmar.
Ta ut degen och rulla den med en brödkavel till 1 mm tjocklek.
Skär ut små kakor i vald storlek med en lämplig form och grädda kakorna i ugnen på 200 grader i 4-5 minuter.
Serveras som visas på bilden.

 

 

Foto: Benita Marcussen