gastro-import-logo

DK | EN | NO | SE  | KUNDLOGIN E-HANDEL

Nyhet i sortimentet

KALLRÖKT ISLÄNDSK LAX FRÅN CENTRALRØGERIET

lax22

Laxen röks hos danska Centralrøgeriet A/S som ägs av syskonparet Karina och Kenneth som båda föddes in i branchen. Deras far grundade företaget i Köpenhamn redan 1967. På den tiden fanns det fortfarande många rökerier i Danmark, och Centralrøgeriet skilde sig inte från mändgen. Det förändrades dock 2004 då syskonparet tog över verksamheten.

2333

Kenneth, som började jobba i rökeriet som 15-åring, ville inte bara fortsätta som tidigare. Skulle han sitta i direktörsstolen skulle det satsas benhårt på kvalitet. Han vägrade att konkurera på industrins villkor där man gärna tar genvägar om det leder till en billigare produkt och högre intjäning.

Kenneth experimenterade under en lång tid med rökugnarna för att komma på hur man utnyttjade dessa på bästa sätt. Och syskonparets dedikation till kvalitet gör att de fortfarande ses i produktionen varje morgon för att säkerställa att de uteslutande levererar gourmetprodukter inom rökt fisk av absolut högsta klass.

Råvaran, den färska laxen, är av absolut högsta kvalitet. Den levereras färsk till Danmark från Islands enda hållbara och nästan co2-fria odling, Arnarlax. När de mottar laxen skärs den för hand och torrsaltas i X antal timmar, därefter torkas den och kallröks med bokträ i 22-26 timmar beroende på lufttemperatur innan den packas och skickas vidare till kunder.

På grund av de höga halterna Omega-3-fetter i laxen kan man få fram en unik smak av rök, fett och salt som går helt igenom köttet, som man inte finner i någon annan kallrökt lax.

Laxen från Island lever ca 15 månader längre än konventionellt odlad norsk och färöisk lax innan den uppnått samma vikt, vilket kan ses på den mycket avlånga och nästan torpedformade kroppen. Fiskarna har större yta att röra sig på vilket gör att dess muskler utvecklar sig mer än konventionell lax, som tillsammans med en speciell foderblandning av MSC-certifierad fisk gör att laxen utvecklar en unik smak och textur. Alla ingredienser i fodret, både från havet och växtbaserade ingredienser, kontrolleras alltid noga för att säkerställa hållbarheten i fiskbestånden och de odlingsmetoder som används på land.

Med sina sex odlingar utspridda i tre olika fjordar kan Arnarlax utnyttja odlingsmetoden ”all-in all-out” vilket innebär att varje odlingsplats får ligga i träda i några månader mellan varje generation lax. Detta betyder att varje ny odlingscykel påbörjas i helt klart och rent havsvatten. Denna odlingsmetod håller laxen fri från sjukdomar och skadedjur och därför behövs inte heller någon antibiotika eller gifter att bekämpa dessa med.

Odlingarna är helt hållbara och självförsörjande i harmoni med naturen. Ungefär 85 % av all energiförbrukning på Island kommer från inhemska förnybara energikällor såsom hydroelektrisk och geotermisk energi och det är endast energi från dessa källor som används inom odlingarna i allt från kläckerierna till packeteringslinjen.