gastro-import-logo

DK | EN | NO | SE  | KUNDLOGIN E-HANDEL

Lucqueoliven-header

Lucqueoliver

Vi får våra Lucque- och Picholineoliver från kooperativet Clermont l'Hérault som har funnits ända sedan 1920. De skördar, pressar, tillagar tapenade och olivolja av lokalt odlade oliver.

Lokal halvmåneformad olivsort
Lucque är en gammal lokal olivsort som framför allt finns i Roussillon, Hérault och Languedoc. Denna typ av oliv är halvmåneformad, något böjd med en spetsig tipp och är enkel att kärna ur. Både Lucque och Picholine prepareras genom en process som regionens olivbönder har tillämpat under många generationer. De skördas i september, tvättas, sorteras och förvaras därefter i saltlake.
Oliverna i glas pastöriseras direkt i glaset för att öka hållbarheten medan oliver i lake inte pastöriseras. Vid första öppningstillfället har de i lake en hållbarhet på ungefär två veckor, men det går att förlänga hållbarheten genom att förvara dem i olivolja.

Världens bästa matoliver
Lucque-oliverna anses vara en av världens finaste matoliver och beröms ofta för sin milda smak av avocado och färsk hasselnöt, medan olivoljan har toner av jordärtskocka, banan, äpple, päron, tomat och mandel. Både oliven och namnet Lucque härstammar från den italienska staden Lucca (Lucque på franska), och olivsorten är även känd under namnen Lucquoise, Luquoise, Oliva Lucchese, Oliverolle, Olivier de Lucques, Olivier Odorant och Plante du Languedoc.

Frosten 1956 förstörde regionens olivproduktion
Kooperativetvi importerar ifrån ligger i staden Hérault i regionen Languedoc-Roussillon som ingår i Provence-regionen. När produktionen inleddes 1920 skördade de 173 ton oliver om året och 1955 hade produktionen utökats till 1 333 ton. En ovanligt hård vinter 1956, med kraftig frost i februari, förstörde nästan alla olivträd i trakten vilket också ledde till att sex olivkvarnar togs ur drift. Detta ledde till att övriga kooperativ som då fanns fick stänga ner och allt överläts till Clermont-kooperativet. Området återhämtade sig inte förrän slutet av 1980-talet.