Säsong för raclette och fondue

Säsong för raclette och fondue

Raclette är - precis som ostfondue - en klassisk schweizisk rätt som ofta omtalas som schweizarnas nationalrätt. Löjligt enkelt att förbereda och onödigt gott, tillagas vid bordet och får alla att umgås och trivas.

Raclette, schweizarnas fredagsmys

Enligt legenden uppstod måltiden raclette i de schweiziska alperna, när en gammal herde råkade lägga sin ost alltför nära elden. För att rädda vad som räddas kan, skrapade han upp resterna på en skiva bröd och upptäckte till sin förvåning att det smakade himmelskt – racletten var född (ordet ”racler” betyder just ”att skrapa”).

Idag är raclette schweizarnas fredagsmys, och den avnjuts gärna med mandelpotatis, syltlök, cornichonnger och lite kallskuret. Och vad finns i glasen? Kirsch, naturligtvis!

Visste du förresten att Schweiz är det enda land i världen där samtliga osttillverkare helt frivilligt avsagt sig all användning av E-nummer, ytbehandlingsmedel och färgämnen? Det gör att du med gott samvete kan njuta av din raclette från Terroir Suisse med kanter och allt. Det blir godast så.

Raclette på schweiziskt manér

Henrik lagar Raclette på äkta schweiziskt manér. Här placerar han hela osten under en raclettegrill och låter den få upp värmen så att ytan bubblar förföriskt och får en gyllene färg och då är det dags att skrapa ner den smälta, ljuvligt doftande, osten på tallriken som helst redan ska vara fylld med läckra tillbehör. Låt bara fantasin begränsa dig. Är det gott till ost så är det gott till Raclette.

Fondue för alla sinnen

Den ljuvliga doften av smält, vällagrad ost, den krämiga texturen, den fantastiska smaken och det underbara sorlet av uppsluppna vänner – en fonduemåltid är sannerligen en njutning för alla sinnen. Schweizarna älskar den, och alla gör sin egen. På Terroir Suisse tror vi oss ha funnit en perfekt blandning – färskriven Gruyère, Vacherin Fribourgois och lagrad bergsost. Denna trio av lagrade, schweiziska ostar, helt utan tillsatser, smälter ihop till något fullständigt magiskt.

Gör så här:

Gnugga in grytan med en vitlösklyfta. Värm sakta upp osten tills den är smidig. Servera med välgräddat surdegsbröd, uppskuret i tärningar. Tips: Låt den som tappar sin brödtärning i grytan få ett på förhand bestämt ”straff” – till exempel pussa sin bordsgranne.

Raclette från Terroir Suisse

Fondue från Terroir Suisse