Shop

Anna Borgskog från Château Forêt

Anna Borgskog från Château Forêt

”Min man gör kaffe, jag gör mat!”

"Råvaror ska inte hackas, malas eller mixas, de ska framhäva sig själva!" förklarar Anna Borgskog som tillsammans med sin make Micael driver den lilla mysiga restaurangen Château Forêt i Helsingborg. På kvällarna hör man franska toner genom högtalarna och maten är också inspirerad av Frankrike. Därför var det också naturligt att ge restaurangen ett franskt namn vilket faktiskt är en direkt översättning av deras efternamn: Château (slott/borg) Forêt (skog).

Nordiska element med inspiration från Europa och Asien

inspiration från Europa och Asien

Även om den franska inspirationen finns där så är det samtidigt viktigt för Anna Borgskog att ingredienserna är säsongsbetonade och helst lokalt producerade: "Vi vill hellre använda det som finns än att konstla till det med en speciell typ av mat. Vi har nordiska inslag i matlagningen men är också influerade av det europeiska och asiatiska köket! "ler hon. Men de fina hembakade kakorna, pastellfärgade macarons och de små chokladbollarna i montern bakom disken är helt egentillverkade. Det är Anna som står för dem också, hon har alltid älskat att baka och göra desserter.

Stamgäster och avslappnad atmosfär

Egentligen var det de tre bröderna Borgskog som från början öppnade Château Forêt som ett bageri och café med lunchservering, men efter ett tag lämnade två av bröderna stället och Anna, som då hade träffat Micael sen en tid tillbaka, steg in. Vid det laget var bageridelen såld och det blev ett större fokus på maten, vilket har visat sig vara ett klokt beslut. För ett par år sedan fick restaurangen ett omnämnande i White Guide vilket har lett till en del positiv publicitet och detta har i sin tur gett Château Foret många återkommande stamgäster som uppskattar den avslappnade atmosfären och den goda maten. "På helgerna har vi öppet för lunch, annars är restaurangen öppen på kvällar tisdag till lördag och det är ofta fullt på helgerna. Det ska kännas lite som om att komma hem, vi vill ha en mysig och familjär atmosfär ", säger Anna och tillägger:" Men vi strävar efter att laga mat där det finns en oväntad twist eller små detaljer som skiljer den från maten du lagar där hemma. "

Han gör kaffe,

hon gör mat

Annas uppväxt handlade inte om avancerad matlagning och det var inte den som lade grunden för hennes drömmar att göra karriär i restaurangvärlden. Men efter avslutad restaurangskola och efter att ha jobbat som servitris i Paris under en period var hon övertygad om att det var i köket hon hörde hemma. Så hon åkte till den lilla byn Grythyttan (som enligt hennes egna ord var "åtta mil utanför allt") för att komplettera kockutbildningen med en treårig högskoleutbildning i restaurang – och måltidskunskap. Micael, som har en bakgrund som steward, gick också på Grythyttan ungefär samtidigt som Anna men de blev ett par först senare. "Micael och jag har inga diskussioner om vem som ska laga mat. Många tror att det är han som är kocken här på Château Forêt eftersom hans far är kock, hans bröder är kockar och han är gift med en kock. Men i själva verket kan han knappt koka ett ägg. Å andra sidan så är han bra på att göra kaffe, smaka på maten och att få gästerna att trivas! " skrattar hon

Ingen mixer eller maskiner

Innan Anna blev en del av Château Forêt arbetade hon bland annat på restaurang Gastro i Helsingborg. Det var här som hon först blev bekant med Gastro Import som leverantör och det samarbetet har hon hållit fast vid, "Det finns ett brett utbud, hög kvalitet och vi kan få det mesta från samma leverantör. Dessutom finns det hela tiden nya produkter "ler den 34-åriga kocken som tidigare tävlat med det regionala kocklaget Team Milko, som vid tidpunkten var det enda laget i världen med bara kvinnliga kockar.

På Château Forêt har Anna och Micael endast två anställda - en kock och en servitör. Köket är inte stort men det finns tillräckligt utrymme för allt som är nödvändigt. Anna rör sig hemvant i sitt kök och börjar laga till de två rätter som hon planerat för vårt besök. En är ganska enkelt men så pass populär bland gästerna att restaurangen har haft den på menyn länge: Det är hyvlad Gruyère med krutonger och brynt smör. Nästa rätt består av en tartar på skånskt nötkött, buffelmozzarella, semitorkade tomater, ramslök, sparris och extra jungfru olivolja från Castillo de Canena tillverkad av Picualoliver. Anna tittar på plattan, tar ett steg tillbaka och avslutar sedan: "Dessa rätter är faktiskt ganska bra exempel på min matlagning. Jag använder inga konstgjorda tillverkningsmetoder, mixers eller maskiner. Det är enkelt och enkla ingredienser men i speciella kombinationer! "

Maträtt på bild: Tartar av skånsk oxe med torkade tomater & buffelmozzarella.

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel