Shop

Frederiks Have

Frederiks Have

Gourmetmat i trivsam innergårdsmiljö

Frederiks Have ligger mysigt och ostört på en liten sidogata till Smallegade i Frederiksberg där vårsolen och fågelsången gör innergården extra idyllisk denna dag. Restaurangen har länge legat som nummer 1, i konkurrens med över 100 andra, på TripAdvisors ranking över de bästa restaurangerna i Frederiksberg. Det lockar många kunder, framförallt asiatiska turister. Restaurangen har också många stamkunder, både boende i Frederiksberg och privata företag, som alla uppskattar den höga kvaliteten på maten som ändå serveras till ett rimligt pris. Detta har ända sedan 2009 gett restaurangen en placering i Bib Gourmand.

Råvarorna är viktigast

"För mig är råvarorna viktigast", ler Frederik Haves 39-åriga svenska kock Jimmy Månsson och han utvecklar: "Vi gör allt från grunden och vi strävar alltid efter en så ren smak som möjligt Vi adderar inte någon extra smak, selleri ska smaka selleri och därför är det väldigt viktigt att råvarorna är av god kvalitet. Det bör finnas högst tre sorters smaker i en rätt annars blir det alldeles för mycket. Jag är egentligen skolad i Fransk matlagningskonst men här på restaurangen har vi valt en mer renodlad inriktning med sofistikerade element och en nordisk touch där vi gärna plockar några av våra örter själva.

Jimmy Månsson kommer från Malmö, han bor där fortfarande, och hans samarbete med Gastro Import började i Sverige för många år sedan när han arbetade på restaurang HIPP i Malmö. Jimmy har trivts och trivs så bra på Frederiks Have att han har varit här de senaste tio åren, först som souschef och de senaste 3 ½ år som chefskock. Att fira tioårsjubileum som kock på en och samma restaurang är ganska unikt i en bransch där det är hög personalomsättning, men Jimmy är lojal.

Det var aldrig något tvivel om vilken väg han skulle gå i livet: "Från det att jag var 5-6 år gammal var jag alltid med min mormor i köket, ofta ståendes på en pall skalandes potatis. Därför var det naturligt för mig att börja på restaurangskolan direkt efter årskurs 9, " ler han.

Familjär känsla och

fin stämning

Den familjära känslan har Jimmy återfunnit på Frederiks Have som sedan 2000 drivs av paret Eva och Ole Selleberg som också bor i närheten av restaurangen. Eva fixar och donar i bakgrunden, tvättar golven och håller på att göra restaurangen redo för lunch medan vi pratar. Vi dricker en kopp kaffe ur det fina kungliga porslinet och det ger extra bra känsla nu när vi befinner oss bara ett stenkast från Royal Copenhagens gamla porslinsfabrik. Jimmy ler och leendet når hans klara ögon: "Det finns en härlig atmosfär här. Vi har en fin sammanhållning och vi trivs bra ihop."

Jimmy har fria händer i köket för att prova nya saker: "Det är viktigt att man vågar prova nya saker", säger Jimmy och utvecklar: ". Smaken är viktigt för mig och jag tycker ofta att det är för lite smak eller för lite salt i rätterna när jag äter ute. I rätten med Thise Blue Kornblomst har jag lekt med olika smaker. Jag har fryst ädelosten och rivit ner den med rostad kokos och så serverar jag den med varm päronsås. Det passar fint att bryta av det kalla med den varma såsen och det ger en bra känsla i munnen. Jag har också lagt till lite kokos i kakan som även har en touch av ingefära. Det hela skapar en fin smaksammansättning tycker jag! "

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel