Shop

La Fromagerie Germain: 100 års jakt efter perfektion

La Fromagerie Germain: 100 års jakt på perfektion

Fromagerie Germain, som ligger precis mellan Bourgogne och Champagne har specialiserat sig på två karakteristiska ostar från regionen och de firar 100 år i år.

Fromagerie Germain firar 100-årsjubileum i år. Företaget grundades 1921 när Henri Germain startade sin produktion av ost från grunden. Snabbt bestämde han sig för att endast använda mjölk från lokala besättningar och ryktet spreds om den höga kvaliteten på hans produkter fick verksamheten att växa. När Henri dör tas tyglarna över av hans son Pierre och för att fortsätta utvecklingen av verksamheten kastar han sig över produktionen av två av regionens yppersta osthantverk; Époisses och Langres. Han lär sig om de två ostarna från lokala bönder som fortfarande behärskar det gamla hantverk som krävs för att producera dessa på rätt sätt.

År 1991 uppnår Époisses och Langresost AOC-certifiering och de blir därmed två flaggskepp för Fromagerie Germain. Men Pierre och Fromagerie Germain nöjer sig inte med detta utan strävan efter perfektion driver dem till den ännu mer omfattande och krävande AOP-certifiering som tilldelas produkter vars egenskaper är nära kopplade till deras geografiska ursprung; produkter som bearbetas och bereds i ett specifikt geografiskt område med hjälp av erkänd know-how från lokala producenter samt ingredienser från det området. Denna certifiering och erkännande delas ut till Germain år 1996 för Époisses och år 2012 för Langres.

Époisses

Époisses är en krämig rödkittost gjord av komjölk. Den tvättas i den delikata Marc de Bourgogne, en populär likör i östra Frankrike, som ger både smak och färg till osten. Både smaken och aromen innehåller karakteristiska nyanser och det är en riktig delikatessost för finsmakaren.

Langres

Langres är en krämig kittost som också är gjord av komjölk, där ytan tvättas med salt och sedan tillsätts den speciella roucou-kryddan, vilket ger osten den orangeröda ytan. Langres kännetecknas av sin fördjupning mitt i sin cylindriska form och enligt tradition ska du hälla några droppar Champagne eller Marc de Bourgogne i den lilla fördjupningen och sedan flambera den. Den sticker lite i näsan men är mjuk i gommen och något mildare än sin "syster" Épiosses.

Vunnit många priser

Båda ostarna har vunnit flera priser vid både World Cheese Awards och Mondial du Fromage - de två mest prestigefyllda osttävlingarna - förutom upprepade utmärkelser från Concours Général Agricole, som årligen väljer ut och korar de absolut bästa produkterna från de olika franska terroirerna.

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel