Shop

Montanerasäsongen är i gång!

Montanerasäsongen har startat!

Från oktober till februari lever de svartfotade grisarna på den Iberiska halvön som kungar på sin "dehesa"; gräsängen, där de strövar fritt och mumsar i sig ekollon.

Stora ytor och massor av ekollon

De världsberömda Iberiska svartfotsgrisarna njuter av livet just nu. Det är just nu och några månader framåt – närmare bestämt från oktober till februari – som kallas la montanera. Det är då som de små övermogna ekollonen faller av träden och ner på "La Dehesa"; gräsängen där Ibéricogrisarna strövar fritt.

Under montanera-perioden lever grisarna i harmoni med naturen och miljön. De betar fritt, äter naturliga örter, insekter och en hel abnorm mängd ekollon. I själva verket äter de så många som 7 kg ekollon om dagen och ökar ca 60 kg i vikt under denna period. Men det är inte bara en fest, svartfotsgrisen har enorma ytor att röra sig på och kan gå upp till 14 kilometer om dagen. Det är just kombinationen av daglig motion och den enorma mängd mat som gör att köttet blir så marmorerat, får den unika smaken och textur som kännetecknar skinkan från 100 procent Ibérico Bellota Grisen.

Skinkbyn Jabugo

I den lilla staden Jabugo i provinsen Huelva i sydvästra Spanien kallas det lokala torget Plaza del Jamón. Det betyder i all sin enkelhet "skinkplatsen" och säger mycket om vad Jabugo är för en plats. Den lilla staden ligger i idylliska naturliga omgivningar i ett UNESCO-erkänt biosfärreservat, känd för sina gamla skinktraditioner och ett tillhörande perfekt mikroklimat för frigående Ibéricogrisar.

Det är därför ingen tillfällighet att Cinco Jotas-en av de absolut bästa leverantörerna av Ibérico Puro Bellota Black-Foot Ham är grundat och har sin verksamhet här. För Cinco Jotas är Jabugo en symbol för deras unika produkt. Liksom staden och området förknippas Cinco Jotas skinka med mycket tradition, natur och historia och sedan starten har deras framgång byggts på ett fundament av Jabugos lokalbefolkning som i fem generationer har bidragit med sin kunskap, erfarenhet och kultur.

Läs mer om Cinco Jotas och deras produkter här >>>

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel