Shop

Savigni - ekologiska charkuterier i Toscana

Savigni - ekologiska charkuterier från Toscana

Savignis grisar strövar fritt omkring, bökandes i det frodiga, backiga landskapet. Randiga grisar av rasen Cinta Senese, den uråldriga lokala grisrasen som var nära att dö ut om inte familjeföretaget Savigni hade gjort allt för att säkerställa beståndet. Den djupa respekt och kärlek de känner till djuren genomsyrar allt de gör.

Familjen som satsat på ekologisk chark

Pavana Pistoiese är en liten by i Apenninerna, inklämd i en liten grön dal. Det är här som de två regionerna Toscana och Emilia Romagna möts av en gemensam passion: kärleken till maten. Det är också här som Fausto, Nicolò och Mileto bor. Savigni är deras efternamn. Fausto är fadern, och Nicolò och Mileto hans två söner. De arbetar tillsammans med målbilden: äta gott, äta sunt, äta ekologiskt. Det är stora ord som många använder men de tre Savigni-männen talar inte speciellt mycket. De agerar.

Savigni låter sina grisar få en långsam tillväxt vilket främjar djurens välbefinnande. Därför släpper de också ut sina grisar i det fria när de är 60-90 dagar gammal i ett närliggande WWF naturreservat, där de strövar omkring fritt och betar ekollon, kastanjer, bär och tryffel på egen hand.

Tillbaka till traditionerna

Denna omtanke om djuren visar sig också genom att Savigni arbetar för att bevara sällsynta och utrotningshotade inhemska raser – inklusive den unika Cinta Senese-rasen, som Savigni bidragit starkt till att säkerställa överlevnad och fortplantning av. De är också en del i konsortiet av lokala Cinta Senese-uppfödare vilket har resulterat i att de har erhållit en PDO-utmärkelse (Protected Designation of Origin).
Produkterna från Savigni representerar ”från jord till bord” -konceptet i sin renaste form, utan mellanhänder. Helt opretentiösa präglas familjen Savigni av en djup respekt och kärlek till djuren och råvarorna. Deras filosofi stämmer så väl överens med hur vi på Gastro Import tänker så därför har vi nu valt ut nya produkter från Savigni som vi presenterar längre ner på sidan.

Den gastronomiska grisen - Cinta Senese

Rasen Cinta Senese finns bara i Toscana. De är lätta att känna igen med sin svarta kropp och vita ”band” (cinta betyder bälte på italienska och Senese betyder att de kommer från Siena) och de är en av de mest värdefulla grisraserna i Italien. Köttet är smakrikt, mörkt till färgen och har en vacker fettmarmorering. Den är på alla sätt en gastronomisk gris. Som regel lever den fritt och äter ekollon, gräs, kastanjer, svamp eller vad den kan hitta i området. Det fria livet och den varierade kosten innebär att köttet har mer smak än kött från grisar som livnär sig på traditionellt foder.

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel