Shop

Tvärnöskinka - kallrökt och torrsaltad kvalitetsskinka

Tvärnöskinka - kallrökt och torrsaltad kvalitetsskinka

Den klassiska Tvärnöskinkan är kanske den mest receptsatta skinkan i Sverige. Torrsaltad och kallrökt skinka av innanlår och överlår. Vällagrad med mild rökig smak från bokspån. Avnjut den i lövtunna skivor!

Enligt gamla traditioner torrsaltas och kryddas Tvärnöskinka för hand. Därefter läggs den på lagring i fyra månader och kallröks sedan varsamt över bokspån i sex till sju veckor. Detta resulterar i en skinka som är härligt mild i smaken och har en mycket låg fett- och salthalt. Endast den bästa mittbiten används till Tvärnöskinka, som styckas för att vara lätthanterlig och passa i en traditionell skärmaskin, samt för att så lite putsning som möjligt ska behövas.

Historien om Tvärnöskinkan började för 30 år sedan med Familjen Perning som bakade traditionella gäddpatéer på gården på Roslagsidyllen Tvärnö men som bestämde sig för att leta upp och saluföra sin egen skinka. Sökandet efter en tillverkare som nådde upp till deras höga krav ledde ut i Europa, närmare bestämt till Tyskland. Där fann de familjeföretaget Klümper som i mer än 100 år har framställt kallrökt och lufttorkad skinka enligt traditionella hantverksmetoder och dessutom är det ledande företaget i världen inom detta delikatessområde. De förstod varandra och tillsammans skapade de skinkan som kom att döpas efter en liten svensk skärgårdsö.

En av de första stora restaurangerna att servera Tvärnöskinka var legendariska Coq Blanc, men intresset spred sig snabbt till landets ledande restauranger, t. ex. Sveriges enda 2-stjärniga Guide Michelin restaurang Edsbacka Krog och många cateringföretag. Nu hittar du den också hos Gastro Import.

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel