Shop

Våren är getostsäsong!

Våren är getostsäsong!

Våren är en härlig tid. Jorden vaknar, blommorna och träden börjar röra sig i takt med att dagarna blir längre och varmare. Det är också starten för den bästa tiden för alla läckra små färska getostar!

Getterna föder sina små killingar i början av året och vilket betyder att de producerar mycket mjölk nu och när mjölken är färsk smakar osten bättre! Samtidigt kommer getterna tillbaka till betesmarkerna där de festar på frodiga vårgrönsaker fyllda med vitaminer, mineraler och smaker som alla hjälper till att ge getostarna sin unika komplexitet.

Getostens historia går så långt tillbaka som flera tusen år före vår tids räkning när nomader gjorde de första ostarna av getmjölk. Getterna kom till Frankrike under den arabiska migrationen och år 732 stod det en avgörande strid vid Poitiers där morerna slutligen stoppades. Det sägs att många sedan bosatte sig i området med sina getter och började tillverka getost. Getterna har sedan dess kallats för "fattigmannens ko" eftersom det är tåliga djur som kan leva på ganska sparsam vegetation – men i våra ögon är de inte på något sätt en "fattigmans" någonting utan getosten är något av de finaste osthantverken som kan fås med sin rikedom av smaker och användningsområden.

Lokala läckerheter

På Gastro Import har vi ett antal spännande färska små getostar från våra skickliga producenter och oftast är de uppkallade efter staden eller regionen där de produceras. Som Crottin de Chavignol från den lilla staden  Chavignol i  Sancerre.  Den har kallats världens minsta hela ost och fick sitt namn på 1800-talet, men har faktiskt producerats sedan 1500-talet då bönder i Sancerre-området födde upp getter och försörjde sig på att producera getost. Ordet " crottin " syftar på en liten cylindrisk terrakottafärgad oljelampa med vilken osten fått sin form från.

Selles sur Cher från Fromagerie Anjouin i  Loiredalen är en annan fantastisk getfärskost i vårt sortiment. Den vackra elfenbensvita getosten av opastöriserad mjölk från de lokala getterna vänds i aska från vegetabiliskt kol vilket ger osten sin mycket speciella söta, lite nötiga smak som perfekt ackompanjeras av den mjuka, nästan smältande, texturen och konsistensen. 

Från samma mejeri i Loiredalen har vi också den lilla pärlan till getost Petit Pouligny St. Pierre, med smeknamnet Eiffeltornets pyramid på grund av dess karakteristiska pyramidform. De känsliga getnoterna och söta hasselnötsaromerna smälter samman och smakar gudomligt!

Släpp loss fantasin i köket!
Getost är en stor råvara i köket, och den har en mängd användningsområden om du inte är rädd för att låta fantasin flöda; prova att krydda dina grillade revben med lite Selles Sur Cher på toppen till exempel – en enastående smakupplevelse! Eller jordgubbar, Petit Pouligny St Pierre, rosmarin och honung tillsammans med ett svalt glas mousserande vin. Grillad aubergine och färsk getost är en annan förtrollande kombination och varför inte också prova färsk pasta med söta bakade tomater, getost kryddad med färsk basilika när vi nu går mot varmare och ljusare tider?

Möjligheterna är oändliga, men en sak är säker; färska små getostar smakar bäst på våren!

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel