Shop

Jürss mejeri

Jürss mejeri

det svenska, ekologiska ostäventyret

Historien om Kerstin och Claes Jürss inleds på Rösta Mejeri i Jämtland. Makarna från Stockholm flyttade dit för att lära sig att tillverka ost. De lärde dig sitt nya hantverk fort och inom kort arbetade de med att utveckla allt från nya produkter och ostar till nya arbetsmetoder. Produkterna de tillverkade blev såväl omskrivna som rosade så efter 15 år på det jämtländska mejeriet bestämde de äkta makarna sig för att starta sitt eget mejeri; Jürss mejeri.

17 ton ekologisk ost om året

Jürss Mejeri startades 2004 och ligger i Flen, mellan Stockholm och Örebro. Målet med verksamheten har hela tiden varit att förbli ett litet företag som riktar in sig mer på smak och kvalitet framför stora volymer och tillväxt. Mejeriet producerar cirka 17 ton ost per år och de har inga ambitioner att öka volymerna.

Endast ekologisk mjölk från tre utvalda lokala gårdar
Mejeriet är ekologiskt och använder endast ekologisk mjölk från tre utvalda gårdar i närområdet. Mjölken levereras direkt till mejeriet vilket ger bättre kontroll över kvaliteten. Ungefär 3 600 liter komjölk per vecka går det åt. Fokus ligger på hantverket och Jürss lägger ned mycket tid på att arbeta med produkterna. De är ett litet oberoende mejeri så det mesta av arbetet gör de själva, som exempel tvättar och vänder de på kittostarna och lagrar alla ostar på gården (vilket kan ta upp till nio månader). Många av ostarna lagras på trähyllor enligt gamla traditionella metoder vilket inte bara ger ostarna en säregen skönhet utan hjälper också till att utveckla ostarnas flora.

Över 20 olika komjölksostar

Jürss har över 20 olika komjölksostar i sortimentet, bl.a. vitmögelostar som mognar snabbt men har kort hållbarhet, och hårdostar som mognar långsamt men i gengäld får mycket lång hållbarhetstid. Lagringstiden kan variera, och beror bl.a. på årstid och lagringstemperatur. Vår egen Maître Fromager inom C & E Gastro Import bestämmer själv specifika lagringstider för de ostar vi erbjuder från Jürss.

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel