Shop

San Blas - Marconamandlar

San Blas - Marconamandlar

Världens godaste mandlar

Marconamandlarna anses vara världens finaste mandlar. De är korta, runda, mjuka, söta och kallas även för drottningmandlar på grund av sin exklusiva smak och kvalitet.

Marconamandlarna har spanskt ursprung

Marconamandlarna kommer ursprungligen från Spanien där de har odlats sedan lång tid tillbaka och betraktas som en självklarhet i det spanska köket. De spanska kockarna har satt det spanska köket på den gastronomiska världskartan vilket har lett till att hela världen fått upp ögonen för Marconamandeln. De äts ofta som snacks, vända i olivolja och havssalt och används bland annat också vid tillagningen av den spanska efterrätten Turrón.

Denna typ av mandel odlas huvudsakligen omkring Valencia och Alicante men även längre norröver runt städer som Tarragona. Våra Marconamandlar är odlade i Valencia

Miljontals mandelträd på Mallorca

Ett mandelträd blir mellan 3 och 5 meter högt. Det blommar i början av året och är ett av de vackrare vårtecknen i regionen. Blommorna är vita, med rosa nyanser. Mandelträd förekommer i större delen av Spanien och enbart på Mallorca växer idag omkring sex miljoner träd. De trivs bäst i soliga områden dit kölden aldrig når. Mandelträden växer bäst i torr jord och behöver inte mycket vatten.

Mandlarna skördas i september och oktober när det yttersta lagret flagnar av och frukten tittar fram. De skakas ned ur träden, antingen mekaniskt eller för hand och fångas upp av stora tygsjok som har bretts ut under träden. Därefter avlägsnas ytterskalet med maskiner.

Ett idealiskt klimat för odling av mandel

I Spanien har man odlat mandlar i över 2 000 år och det spanska klimatet är idealiskt för mandelodling. Landet är världens näst största mandelproducent efter USA som står för 80 % av världens samlade mandelproduktion. Spanjorerna odlar upp emot 100 olika mandeltyper och står för cirka 13 % av produktionen i världen. De spanska mandlarna är världens finaste

De spanska mandlarna anses vara världens finaste. De ger en mindre skörd, men innehåller mer mandelolja och smakar mer än mandlar från många andra länder. Det finns flera olika spanska sorter, förutom Marcona är också Largueta eftertraktade. Den anses vara världens näst bästa mandelsort och odlas i regionen omkring Barcelona. Mandlar från Kalifornien anses vara världens tredje bästa sort.

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel