Shop

Sønderhaven Gårdsmejeri

Sønderhaven Gårdsmejeri

Autenticitet och hantverk

Sønderhaven Gårdsmejeri bygger på visionen att producera autentisk mat. Det genomsyrar både produkter, företagsledning och gårdens drift.

En unik spårbarhet

Sønderhaven Gårdmejeri ligger mitt i Vendsyssel allra högst uppe i norra Jylland, både deras ostar och smör produceras på själva gården. På gården hittar du Marianne och Preben, deras kor och gårdsmejeriet.

Det blir inte mycket mer lokalt och familjevänligt än såsom det är på Sønderhaven Gårdmejeri.

Hela gårdsproduktionen sker inom en radie på bara 1 km, där foder, mjölk och ost produceras i harmoni med varandra. På detta sätt har Sønderhaven Gårdmejeri en unik spårbarhet i sina produkter - från gräset i fältet till den färdiga osten. Sønderhaven är inte större än att detta kan göras. Helt konkret så pumpas mjölken från korna direkt från ladan in till mejeriet, där de entusiastiska och nördiga (Sønderhavens egna ord) mejeristerna och medarbetarna förvandlar mjölken till ost och smör.

I mejeriet arbetar fyra heltidsanställda och hantverkare. Handen är bokstavligen ett av de viktigaste "verktygen" som de anställda använder eftersom nästan alla processer sker för hand.

Autentiska produkter

Sønderhaven Gårdmejeri bygger på visionen att producera autentisk mat. Det genomsyrar både produkter, företagsledning och gårdens drift.

Det autentiska har nästan blivit en dogma på Sønderhaven. 90-talets dogmafilmer befriade sig medvetet från konstgjorda effekter och fokuserade på den handhållna kameran och på den goda historien och på samma sätt är Sønderhavens produkter också fria från konstgjorda effekter. Jordbrukets mejeriprodukter kan kallas gammaldags eftersom de produceras på samma sätt som de brukade göras. Det är dock inte av nostalgiska skäl som man använder gammaldags kärnor för smöret och vänder ostarna för hand. Det smakar helt enkelt bättre och på Sønderhaven Gårdmejeri fokuserar de inte på massproduktion.

De har valt att bearbeta mjölken från sina 100 kor och därmed skapa sin unika egenhet när det gäller smak. Förutom de råvaror som bearbetas på plats har man också nöjet att se den färdiga produkten sida vid sida med originalet - och det måste nog vara den högsta spårbarhetsgraden.

Noggrannhet och ärlighet

Autentiska livsmedel bör göras med noggrannhet och ärlighet. Djuren behandlas med stor respekt och på ett hållbart sätt. De 100 korna sköts om av en till två anställda samt Marianne och Preben och de pratar alla med korna dagligen - de är en del av familjen, kan man säga.

Genom denna nära kontakt med djuren undviker de bland annat de så kallade "förlorade korna", som är kända från vissa högteknologiska stall. I Sønderhaven måste det vara en god och varm atmosfär i ladan - både för djuren och människornas skull och i synnerhet för smakens skull

Sønderhaven Gårdmejeri är Danmarks enda mejeri som enbart använder sin egen mjölk till sina egna produkter.

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel