
Terroir Suisse after ski selection
Nu kan du erbjuda dina gäster en helhetsupplevelse kring en äkta schweizisk after ski! Vi introducerar de kulinariska Alperna till de svenska fjällen med fondue, raclette och nu även drycken som hör till.
Vi har ostarna och nu även dryckerna. Var och en för sig är de utsökta. Tillsammans gör de klassiska måltider som fondue och raclette till gastronomiska höjdpunkter. Vi levererar bara de bästa råvarorna och det mest genuina hantverket – direkt från småskaliga producenter i de schweiziska bergen.
Vi ses på schweiziskt vis – i de svenska fjällen!

Eau de vie skapar helhetskoncept inom schweizisk after ski
Vi lanserar en serie schweizisk fruktsprit (eau de vie) som kompletterar after ski-upplevelsen. After ski blir inte bättre än i Schweiz. Landet utgörs till två trejedelar av alper, och livet kretsar kring bergen, byarna och de lokalt producerade råvarorna. Här serveras kulinarisk raclette och fondue, gjord på ost från byns eget ysteri. Här bränner man sin egen Kirsch, Pflümli och Williams, drycker som inte för inte kallas eau de vie – livets vatten.
Gastro Import samarbetar genom Terroir Suisse med bröderna Schürch i Rothenburg, där familjen sedan 1929 – i fyra generationer – drivit sitt prisbelönta destilleri. Frukterna skördas varsamt och med stor omsorg för att bibehålla det lokala trädbeståndet.
Pflümli, hetast på after skin
Vinterns hetaste tips efter en kall skiddag är utan tvekan ”Schümli-Pflümli” – kungen bland Alpernas varma kaffedrinkar. Pflümli bränns på det sockersöta Löhrplommonet, vilket gör att den får en oemotståndlig, mild och balanserad marsipansmak. Bland de kulinariska schweizarna är den även uppskattad som aperitif och digestif.
Schümli Pflümli
Förvärm ett glas, lägg i socker och häll över Pflümli. Fyll upp med kaffe och toppa med vispad grädde och lite kakaopulver eller Nescafé.
Ingredienser
- 150 ml varmt kaffe
- 4 cl Pflümli
- 2 tsk socker
- Vispad grädde
- En nypa kakao eller Nescafé


Kirsch, fondue & raclette
Kirsch är som whisky för skottarna och cognac för fransoserna – inristat i den schweiziska folksjälen. Det finns lika många varianter som det finns alpbyar, och med 350 olika körsbärssorter att välja på blir ingen Kirsch den andra lik. Den friska och blommiga körsbärssmaken gör den ypperlig som digestif. Men på Terroir Suisse älskar man den också som en omistlig del av en raclette- eller fonduemåltid. En guete!
Williams after ski & after dinner
Det är aldrig fel med en Williams. Denna Alpernas drottning – bränd på de finaste av Williamspäron – är en livsförhöjande njutning efter en solig dag i skidbacken. Häll den över en bit konserverat päron och njut av vinterns alla fröjder i ett glas. Senare på kvällen är Williams delikat som avslutning på en god middag, gärna i ett kupat glas som lyfter fram de fruktiga smaktonerna. En mer klassisk digestif finns knappt. Inte godare heller.

Raclette, schweizarnas fredagsmys

Enligt legenden uppstod måltiden raclette i de schweiziska alperna, när en gammal herde råkade lägga sin ost alltför nära elden. För att rädda vad som räddas kan, skrapade han upp resterna på en skiva bröd och upptäckte till sin förvåning att det smakade himmelskt – racletten var född (ordet ”racler” betyder just ”att skrapa”).
Idag är raclette schweizarnas fredagsmys, och den avnjuts gärna med mandelpotatis, syltlök, cornichonnger och lite kallskuret. Och vad finns i glasen? Kirsch, naturligtvis!
Visste du förresten att Schweiz är det enda land i världen där samtliga osttillverkare helt frivilligt avsagt sig all användning av E-nummer, ytbehandlingsmedel och färgämnen? Det gör att du med gott samvete kan njuta av din raclette från Terroir Suisse med kanter och allt. Det blir godast så.
Fondue för alla sinnen

Den ljuvliga doften av smält, vällagrad ost, den krämiga texturen, den fantastiska smaken och det underbara sorlet av uppsluppna vänner – en fonduemåltid är sannerligen en njutning för alla sinnen. Schweizarna älskar den, och alla gör sin egen. På Terroir Suisse tror vi oss ha funnit en perfekt blandning – färskriven Gruyère, Vacherin Fribourgois och lagrad bergsost. Denna trio av lagrade, schweiziska ostar, helt utan tillsatser, smälter ihop till något fullständigt magiskt.
Gör så här:
Gnugga in grytan med en vitlösklyfta. Värm sakta upp osten tills den är smidig. Servera med välgräddat surdegsbröd, uppskuret i tärningar. Tips: Låt den som tappar sin brödtärning i grytan få ett på förhand bestämt ”straff” – till exempel pussa sin bordsgranne.

HELHETSUPPLEVELSE KRING SCHWEIZISK AFTER SKI
Drycken och ostarna
- vi har allt
Vi lanserar en serie schweizisk fruktsprit (eau de vie) som kompletterar after ski-upplevelsen. After ski blir inte bättre än i Schweiz. Landet utgörs till två trejedelar av alper, och livet kretsar kring bergen, byarna och de lokalt producerade råvarorna. Här serveras kulinarisk raclette och fondue, gjord på ost från byns eget ysteri. Här bränner man sin egen Kirsch, Pflümli och Williams, drycker som inte för inte kallas eau de vie – livets vatten.
Gastro Import samarbetar genom Terroir Suisse med bröderna Schürch i Rothenburg, där familjen sedan 1929 – i fyra generationer – drivit sitt prisbelönta destilleri. Frukterna skördas varsamt och med stor omsorg för att bibehålla det lokala trädbeståndet.
Terroir Suisse after ski selection

Gastrobutiken
Upptäck vårt unika utbud av charkuterier, ost, oliver, olja, vinäger, grönsaker, fisk, sylt, vin och mycket mer!