Lär dig mer om tryffel

Lär dig mer om tryffel

I princip kan man få tryffel året om, men de varierar mycket i smak, doft och pris beroende på säsong.

De bästa tryfflarna har för länge sedan uppnått gastronomisk stjärnstatus på samma nivå som kaviar och saffran och den världsberömda vita tryffeln – även känd som Alba-tryffeln, eftersom den vanligtvis finns i detta område av Italien – kostar många, många tusentals kronor per kilo, men de små underjordiska svamparna finns i flera nyanser och prisklasser.
 
Tryffeln växer som en underjordisk svamp och för att fortplanta sig behöver den hjälp av djur ovanför marken för att hitta den så att den kan sprida sina sporer. Därför är det ofta så att doften av färsk tryffel överträffar smaken av färsk tryffel – vissa är rent ut sagt besvikna över den ”saknade” smaken – men det finns goda råd för det.

Smaken kan mattas av om smakämnena inte binds ihop med något och helst då feta ingredienser som smör och grädde.
 
Tryffel förvaras bäst svalt i en sluten behållare tillsammans med papper eller ris.
 

Tryffelöversikt

Nedan har vi samlat de olika typerna av tryffel så att du kan lära dig lite mer om vilka som växer var och när.

Den riktiga svarta tryffeln

Tuber Melanosporum Vitt har en arom som vida överträffar de andra svarta tryfflarna både i nyanser och i styrka. De typiska noterna i näsan är skogsbotten, choklad, mocka och svamp och många av dessa går igen i smaken som även överträffar de andra svarta tryffeltyperna med hästlängder.

Dessutom klarar den också uppvärmning och tillagning riktigt bra där den, till skillnad från de flesta andra tryffel, inte tappar sin smak.

Det råder ingen tvekan om att detta är den riktiga svarta tryffeln!