Avgvstvs Forvm

Vidunderlig spansk vinäger
 
Vinäger från spanska Forum har i många år varit en stående ingrediens vid den prestigefyllda middagen som serveras efter Nobelprisceremonin. Det finns en god anledning till det. Kvalitet!
 
 

Cellers Avgvstvs Forvm ligger på Via Avgvsta som var den romerska väg som förband Rom med de viktigaste städerna i Medelhavsområdet. Det är därför företaget är uppkallat efter den romerske kejsaren Augustus och alla vingårdar har fått sitt namn efter de romerska kejsarna. Cellers Avgvstvs är på alla sätt en plats som hyllar historiens vingslag.

Vinmakare av en slump

Albert Roca från Cellers Avgvstvs är välkomnande och utstrålar ett enormt lugn. Han är trygg i sig själv och de produkter som är en del av hans familjs historia och därmed också sin egen historia och sig själv. Trots sin relativt unga ålder så har han gott om erfarenhet, eftersom han föddes in i familjeföretaget som grundades nästan av en slump 1983 av hans far när han planterade några vinstockar som ett litet hobbyprojekt.

Den bördiga jorden nära Medelhavet tog det dock på allvar och visade sig vara precis rätt inslag för vinstockarna, med den varma solen på dagen och den svala havsbrisen på kvällen. Först var det vännerna som entusiastiskt köpte vinerna och sedan spred sig framgången till en internationell publik. Sedan följde vinvinäger som är gjorda av husets egna årgångsviner av Chardonnay respektive Cabernet Sauvignon men även en yngre Merlot.

God vinäger kräver ett gott vin

Det är Albert Rocas mantra och Cellers Avgvstvs viner är garanterat utmärkta eftersom deras vinäger är kort sagt några av de bästa på marknaden - gourmetrestauranger världen över har Forum-varianterna som sina favoritvinäger. 

Vitvinsvinägern från Chardonnaydruvor är ofiltrerad och lagrad i tre år. Den är mjuk i smaken med en fin touch av sötma och en tydlig doft av druvor. Rödvinsvinägern är gjord på Cabernet Sauvignondruvor och lagras på ekfat i åtta år. Den är dessutom ofiltrerad och har en härlig rund, djup och söt smak och arom. Den sista varianten är gjord på yngre Merlotviner men har behållit en intensiv färg och en spännande smak med inslag av bl.a. vilda bär, jordgubbar och körsbär.

 

Cellers Avgvstvs Fovum vinäger