Terraliva

Ekologiskt och sicilianskt när det är som bäst

Tino Cavarra gör saker på sitt eget sätt och det har bl.a. resulterat i en av världens bästa olivoljor.

 

Naturen har fått gå sin gilla gång vid foten av Monti Iblei, nära Siracusa på den sydöstra delen av Sicilien. De gröna olivlundarna ligger 700 meter över havet och alla olivträd är minst 100 år gamla. Tino, mannen bakom Terraliva, använder varken konstgödsel eller bekämpningsmedel. Inte ens konstbevattning. Han smakar på frukterna direkt från trädet. Då kan han alltid hitta rätt tid att skörda dem.

Tino går sin egen väg

Historien om Terraliva har en nära koppling till Tino Cavarra. Till att börja med var han egentligen arkitekt, men valde att gå en helt annan väg här i livet som innebar att börja producera olivolja. Han hade inte några erfarenheter av att odla oliver, men satte igång med att läsa igenom allt han kunde hitta i ämnet. Han gjorde en del nybörjarfel, men enligt honom själv så var det största felet att han försökte gå efter böckerna. Därför bestämde han sig för att göra allt som stod i böckerna – fast tvärtom. Han ville göra det på sitt eget sätt och följa sin egen väg.

En oförstörd natur

Terralivas olivolja är ren och skär siciliansk ekologi och Tino använder varken konstgödsel, bekämpningsmedel eller konstgjord bevattning – allt går som naturen vill. Det är inte bara tjusiga ord när Tino Cavarra själv beskriver att Terralivas olivolja odlas med passion, omsorg och respekt för naturen. Det är så det är. Olivskörden är tidig för då är kvaliteten bäst och skörden sker varsamt. Oliverna sorteras noggrant för hand och pressningen sker samma dag som skörden, vid en konstant och mycket låg temperatur, så att oljans alla egenskaper bevaras.