Monteporo

Den äkta 'Nduja di Spilinga D.O.P.

Den kryddiga bredbara korven med det märkliga namnet är ett genidrag till produkt!

En del tror att 'nduja är inspirerad av den franska andouille, vilket kanske också förklarar det lite tunga slingrande namnet, men oavsett inspirationskällor så har 'nduja åtminstone sina rötter i Kalabrien, ända nere vid tån på den italienska stöveln - ett område som också är känt för sina små torkade peperoncini, vilket den vackra röda 'nduja-korven bär en tydlig prägel. Det är inte för svaga hjärtan – eller magar – eftersom det är en bra hetta i smaken.

D.O.P. - den äkta varan

Vår 'nduja från Monteporo är D.O.P.-märkt med ursprung i den lilla kommunen Spilinga på berget Monte Poro, där Alessandro Pugliese på sin tid etablerade Monteporo-företaget med avsikten att bearbeta och marknadsföra mejeriprodukter gjorda av rena råvaror endast från uppfödare i det lokala området.

Efteråt satte sonen Giuseppe Pugliese upp Salumificio Latteria Monteporo, som med stort engagemang och passion, samt samma förhållningssätt till lokala råvaror, utökade sortimentet med bl.a. torkade och rökta köttprodukter, varav 'nduja-korven snabbt blev en av hörnstenarna och idag är en ikon för kalabrisk gastronomi.

Mångsidighet och cool-hetsfaktor

Den kalabriska specialiteten har gradvis blivit symbolen för Kalabriens matkultur, och den äts med stil av både lokalbefolkningen och besökare, som vanligtvis skrapar ur den mjuka korvmassan och breder den på en bit crostini eller annat bröd.

Men 'nduja har blivit hipp under de senaste åren och används över hela Italien såväl som utanför landets gränser, där produktens mångsidighet öppnar upp för kreativiteten hos kockar hemma och utomlands. Förutom att använda den på bröd kan den även läggas på pizza och pasta eller som smakämne i såser eller andra rätter som behöver en liten kick. Eller så kan den blandas med en god olivolja och ringla över en mjuk, krämig burrata. En myriad av möjligheter helt enkelt.
 
'Nduja är gjord på fläsk, en blandning av bog, lår, sida, kind och fett, som blandas med mild och stark chili (peperoncino) och röks lätt i slutfasen.