La Casearia Carpenedo

Tre generationer av enastående ostar

Antonio Carpenedo och hans två söner Ernesto och Alessandro, som äger företaget La Casearia Carpenedo, har i tre generationen specialiserat sig på försäljning och lagring av ostar.

Var och en av deras ojämförliga ostar är skapade för att förmedla en känsla; en berättelse om livet, om landet, om stor historia. Från traditioner och svunna tider och känslor framkallade av upplevelser till intensiv kärlek.

 

För Antonio Carpenedo och hans två söner Ernesto och Alessandro, som nu äger företaget, har ost varit en del av vardagen i över 30 år. Allt började på 1960-talet, när Antonios far drev en liten ostbutik där Antonio arbetade. Därefter tog Antonio över sitt eget lilla mejeri i Treviso och idag är det Antonios söner Alessandro och Ernesto som för de stolta Carpenedo-traditionerna vidare.

Carpenedometoden

Tillsammans med sin far Antonio är Ernesto och Alessandro Carpenedo erkända världen över som väktare och ambassadörer för ett kunnande som har kännetecknat ett av de mest innovativa italienska företagen inom mejerikonsten under de senaste 50 åren. Hemligheten, vilket är precis vad den är, kallas Carpenedometoden och innefattar många års experimenterande och förbättringar i kombination med passion och respekt, vilket har lett till de unika kombinationer av ingredienser och nyanser som blivit Casearia Carpenedos varumärke.

Många har genom åren försökt imitera och kopiera Carpenedometoden men det är en omöjlighet, eftersom den bygger på mycket precisa och hemliga bearbetningsprocedurer och protokoll, samt flera speciella råvaror och ingredienser som kräver insikt i lokala traditioner och en medfödd kultur och historia. Alla dessa parametrar bidrar till att förvandla osten till en känsla. En känsla av Carpenedo.

Bearbetningen är lika komplex som unik, med oväntade smaker och innovativa kombinationer som förändrar hela essensen av osten och dess uttryck.

Carpenedos ostar är känslor

Deras Blu '61 är inte vilken känsla som helst. Denna ljuvliga mögelost är lagrad i det lokala dessertvinet Raboso Passito och garnerad med tranbär. Den skapades som en dedikerad hyllning till Antonios fru Giuseppina i samband med deras guldbröllop 2011 – därav namnet som anspelar på året de gifte sig.

"Osten återskapar samma poetiska harmoni i munnen som präglade parets första 50 år av äktenskap", lyder berättelsen.

En otroligt koordinerad smakbomb, där blåmögelns krämiga konsistens, Rabosovinets sötma och tranbärens beska bildar en harmoniskt balanserad smakupplevelse.

Ubriaco - konsten att lagra ost i vin

Kraftiga smaker, spännande kontraster och levande oförglömliga smaker. Det här är egenskaperna som passar Carpenedos Ubriacoostar.

"ubriaco" betyder berusad på italienska och ostarnas historia är starkt förankrad i den lokala vintraditionen i norra Italien. Carpenedo hyllar dessa viner med sina speciella ostar genom att ingjuta dem med smaker och aromer från några av de utmärkta vinerna från regionen.

Carpenedos Ubriacoostar är kärnan i Carpenedometoden, där djup och nyansrikedom lyfts till nya höjder med hjälp av noggrant utvalda lokala råvaror och specialiteter som t.ex. vin som spelar en ledande roll i ostarna Ubriaco al Prosecco, Ubriaco all'Amarone Valpolicella och Briscola al Raboso.

Utvalda ostar från La Casearia Carpenedo

Dolomitico - mötet med ölbryggaren

Inspirationen till den unika mögelosten Dolomitico kommer från Dolomiternas sluttningar och ett möte mellan Antonio Carpenedo och en lokal ölbryggare.

Genom bryggarens passion för sitt yrke fördes Antonio närmare en för honom hittills okänd värld - öl. Öl skapat med passion och lokala råvaror som korn och bergsvatten, samt tanken att det är naturen som styr den tid som behövs för lagringsprocessen. Det kräver tålamod och en förmåga att vänta på rätt ögonblick.

Antonio bestämde sig för att föra in dessa känslor och tankar i en ost som senare blev Dolomitico. Skapad utifrån en delad passion för två olika yrken och en delad passion för lokala råvaror. Dolomitico är lagrad i öl och kännetecknas av en rustik skorpa och en tät, smulig massa med blå ådror. Doften är maltig och smaken intensiv med rostade toner.