
Gioiella
Innovation och tradition från Puglia

Bröderna ost
För över 70 år sedan cyklade två unga pojkar dagligen från gård till gård för att hämta färsk mjölk i den lilla kommunen Gioia del Colle som ligger längst nere i klacken på Italien.
Sebastiano och Francesco Capurso hette de två bröderna som med hjälp av sin mormor Paolas hårt förvärvade och länge sparade pengar köpte en pytteliten butik i stadens centrum. Här startade de mejeriet Gioiella där de den lilla familjen uppfyllde sin dröm om att producera den bästa mozzarellan och burratan i Italien och idag är Gioiella synonymt med kvalitet och innovation över hela Italien och världen.


Magisk mikrolokal mjölk
Precis som för mer än 70 år sedan använder Gioiella bara lokal mjölk – "mikrolokal" kan man nästan kalla det!
Korna betar och trivs precis runt hörnet på de historiska gårdarna på "Via del Latte" - eller Vintergatan - och även om mjölkrundorna har uppgraderats från cykel till en modernare produktionsapparat, hittar man hemligheten bakom Gioiellas unika produkter fortfarande i mjölken och dess ursprung samt i den harmoniska försörjningskedjan som går från ko till ost.
För som Gioiellas själva säger, de kor som mår bra producerar bättre mjölk. Gioiella kontrollerar och analyserar varje dag all mjölk som kommer in, baserat på strikta och väldefinierade parametrar, inklusive djurhållning, hygien och utfodring.
Allt måste vara bra.
Den rena smaken
För att förstå renheten i smaken av Gioiellas produkter måste man förstå det område från vilket Gioiellas produkter härstammar.
Apulien, den sydligaste delen av Italien, är hem för burrata och området runt Gioia del Colle är ett förtrollande och oförstört område med vacker grönska och fina platåer där naturen fortsätter att gå sin gilla gång.
Naturparker, olivlundar, dalar, kuster och vilda betesmarker löper sida vid sida på dessa kanter och även om turismen är på väg till regionen har Apulien en renhet och enkelhet som återspeglas i Gioiellas enkla och vansinnigt välsmakande produkter!
