Sapori della Valdichiana

Den äkta smaken av Toscana 
 
Redan 1960, när Aldo Iacomoni öppnade sitt lilla slakteri tillsammans med sin fru Giorgina på Piazza Gamurrini – det lokala torget i Monte San Savino mellan kullarna Arezzo och Siena i Toscana – vågade han nog inte hoppas att det skulle bli den succé det är idag.

Drömmen var att sälja kött från djuren som Aldo själv fött upp med kärlek och respekt och den drömmen upffyllde han och fortsätter göra än i dag. Aldo använder bara lokala djur – inklusive de toskanska grisarna från Siena, Cinta Senese (DOP) samt Chianina-nötdjur (IGP) som härstammar från Valdichiana, som också är namnet på dalen där Aldo en gång öppnade sin slakteriaffär.

Toscanska traditioner

Sapori della Valdichiana, som det lilla familjeföretaget heter, har för länge sedan erhållit stort erkännande och berömmelse både hemma och utomlands för sin fantastiska smak, men de fortsätter i samma anda att producera exceptionellt kött, tillagat enligt klassiska toskanska traditioner med långtidslufttorkning och vedspisar.

Enligt deras egna ord är deras produkter skapade utifrån konskventa regler och välbevarade hemligheter.

Bra råvaror ger goda produkter

Nyckeln till produkternas fantastiska kvalitet finns i råvarorna; djuren - där Aldo övervakar och ser till att deras djur föds upp och lever under bästa möjliga förhållanden. Företaget är ett signum för god kvalitet och lokal italiensk charm och hantverk. Skapat mitt i det norditalienska, böljiga landskapet med ett uppdrag att föra traditioner vidare genom lokala råvaror och klassiskt hantverk.

Dessa traditioner, råvaror och hantverk kommer tydligt till uttryck i t.ex. deras olika salami, deras capocollo och deras gota som är den toskanska varianten av guanciale.

En toscansk institution

Det som startade med en liten slakteributik på det lokala torget har nu utökats med restaurangen Le Delizie di Aldo som blivit ett måste som resmål för älskare av god och autentisk toskansk mat. Det är Aldo och hans fru Giorgina som sköter restaurangen som efter hand har blivit en genuin inrättning – bl.a. på grund av deras varma gästfrihet och stolta traditioner. Le Delizie di Aldo är särskilt känd för sin porchetta.

Den lilla slakteributiken där allt började en gång i tiden ligger fortfarande på det lokala torget i Monte San Savino – bara några meter från familjens restaurang.

En äkta Maestro

2016 fick Aldo den prestigefyllda titeln MAM - Maestro d'Arte e Mestiere - som tilldelas personer som uppnått exceptionell kompetens inom sitt område, bland annat fick han det för sin stora kärlek till de lokala traditioner som han visar tydligt genom sitt arbete.

Sapori della Valdichiana har även erhållit följande certifieringar:

Medlem av I.G.P. Finocchionakonsortiet för den äkta toscanska fänkålssalamin.

Medlem av D.O.P. Cinta Senesekonsortiet.

Medlem av I.G.P. Chianinakonsortiet.

Välsmakande salami

Sapori della Valdichiana gör några av Italiens bästa salami – bl.a. den äkta toskanska fänkålssalamin Finocchiona I.G.P. samt deras småsalami (salamino) med t.ex. valnötter, tryffel och chili..

Klassisk capocollo

Capocollo är den toskanska varianten av coppa. Den har lite mer peppar i sin smaksättning än den klassiska coppan. En riktig delikatess från Sapori della Valdichiana!

Gota eller guanciale?

Vid en jämförelse så ser de ut som samma produkt där det enda som skiljer är namn som kommer från två olika dialekter  - och ändå inte. Båda är lufttorkat fläskkött i samma stil men gotan - den toskanska varianten - är lite mer pepprig i sin smaksättning.

 

Gastrobutiken

Spanska specialiteter, franska frestelser och italienska läckerheter - du hittar allt i vår webbshop.