5J - Cinco Jotas

Femstjärnig Iberico puro Bellota
 
Cinco Jotas betyder egentligen ’5 J’ vilket refererar till att vi har att göra med en skinka av yppersta kvalitet. Även om det inte är en officiell klassificering – de fem J:na – så är varumärket Cinco Jotas synonymt med de absolut bästa Ibérico 100% puro Bellota på marknaden.

1879 öppnade Juan Rafael Sánchez Romero, en lokal entreprenör från Jabugo, Cinco Jotas första slakteri och lufttorkningskällare i staden, de finns fortfarande kvar, och idag är Cinco Jotas och familjen Sánchez Romero Carvajal världsberömda för sina 100 procent puro Ibérico Bellota. Varje skinka är en återspegling av flera års skicklig hantverkstradition och utveckling och Cinco Jotas är en utsökt gourmetprodukt och en av Spaniens nationalklenoder som saluförs i de mest exklusiva restaurangerna och gourmetbutikerna i mer än 35 länder världen över.

Expertis och tålamod

En Cinco Jotas-skinka är ett mästerverk och produktionen ställer enorma krav på tålamod, expertis, erfarenhet och framför allt tid. Det tar mellan fem och sju år att skapa en Cinco Jotasskinka och processen är noggrant uppdelad mellan experter inom sina respektive områden.
En "kirurg" putsar skinkan så att den får precis rätt mängd fett, varefter en saltningsexpert begraver skinkorna i havssalt innan de torkas i Jabugos grottor på 650 meters höjd i perfekt temperatur och luftfuktighet. Slutligen mognar skinkorna i källare, där mognadsexperter övervakar och inte minst doftar noggrant varje dag, innan "mästardoftaren" gör den slutliga kvalitetskontrollen och ser till att skinkan är precis som den ska.

Inte bara Ibérico

För Cinco Jotas handlar det inte bara om att göra en god Ibérico-skinka; för dem handlar det om att göra den bästa 100 procent rena, ekollonmatade Ibérico Bellotaskinkan. Skinkans Rolls Royce, om du så vill. Cinco Jotas produkter innehåller unika aromer och nyanserade smaker som bara är möjliga att få fram genom att bevara de uråldriga ängarna som funnits i århundraden och genom att respektera frigående grisar i deras naturliga livsmiljö, där de frossar på en 100 procent naturlig kost.

För Cinco Jotas är Jabugo en symbol för deras unika produkt. Precis som staden och området innehåller Cinco Jotas skinkor kolossala mängder av tradition, natur och historia och ända sedan starten har deras framgång byggt på en grund av Jabugos lokalbefolkning som har bidragit med sin kunskap, erfarenhet och kultur i fem generationer nu.

 

 

En by ämnad för skinkor

I den lilla staden Jabugo i provinsen Huelva i sydvästra Spanien heter det lokala torget Plaza Del Jamón. Det betyder helt enkelt "skinktorget" och säger allt om vilken typ av plats Jabugo är.

Den lilla staden ligger i idylliska naturomgivningar i ett UNESCO-erkänt så kallat biosfärområde, känt för sina urgamla skinktraditioner och ett åtföljande perfekt mikroklimat för de frigående Ibérico-grisarna.

Det är därför ingen slump att Cinco Jotas grundades och fortfarande har sin verksamhet här.

Cinco Jotas' skinkor