Äntligen säsong för Mont d'Or

Äntligen säsong för Mont d'Or

Nu är det dags igen för den underbara franska säsongsosten Mont d'Or, som kan avnjutas från september till nyår. Osten landar den 19 september!

Den säsongsbetonade osten från Jurabergen markerar höstens ankomst. De frodiga sommarbetena ersätts av mysiga lador och hö och korna producerar mindre mjölk, så de gigantiska osthjulen i Comté och Gruyere ersätts av de mindre Mont d'Or-ostarna.

Mont d'Or är skyddad av AOP-certifieringen och får enligt de strikta reglerna endast produceras mellan 15 augusti och 15 mars. Det finns inte fler än en handfull producenter med licens att tillverka osten som uteslutande tillverkas av mjölk från raserna Montbéliarde och franska Simmental - som t.ex. Comté. Mont d'Or måste produceras på en höjd av 700 meter eller högre.

How to Mont d'Or

Den krämiga alposten äts på traditionellt vis varm och smält med en skvätt vitt vin i osten.

Börja med att ta bort plast och lock men lämna osten i den lilla träform den kommer i. Gnid ev. osten med lite vitlök och stick sedan några hål i och runt mitten av osten och häll på en skvätt torrt vitt vin. Stoppa vid behov en kvist rosmarin eller annan ört i osten också och grädda sedan i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Ytan ska vara fint gyllene och osten helt smält.

Servera med ett gott bröd, kokta potatisar, lite sallad och ett gott vitt vin till - t.ex. den här sprudlande Rieslingen.

Osten från det gyllene berget

Mont d'Or är uppkallad efter en bergstopp - det gyllene berget - i Jurabergen där osten tillverkas, på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Den lilla populära osten är inte helt överraskande föremål för stora tvister mellan Frankrike och Schweiz som naturligtvis båda hävdar att de är upphovsmännen till Mont d'Or-osten.

Faktum är att osten har producerats i flera decennier på båda sidor om gränsen och båda sorterna är AOP-certifierade. Den stora skillnaden mellan de två är att osten i Schweiz vanligtvis är känd som Vacherin och att man där använder pastöriserad mjölk i motsats till fransmännens variant av opastöriserad mjölk.