Badia Vinagres - Gardeny vinäger

”Gott vin ger god vinäger” / Agustí Badia 
 
Agustí Badia väljer själv ut varje vin som ska vara grunden och förvandlas till en ny Gardenyvinäger. Det spanska familjeföretaget Badia Viangres grundades år 1908 och drivs idag av Agustí, Judit och Marta Badia som är den femte generationen. 
 
 

Familjeföretaget med vinäger i venerna

Företaget bakom Gardeny vinäger, Badia vinagres, är ett över hundra år gammalt familjeföretag som helt ägnar sin kropp och själ åt att tillverka hantverksmässig vinäger av högsta kvalitet. De älskar det de gör och därför gör de det med ett leende. Ända sedan deras farfars far grundade företaget har fem generationer fortsatt traditionen med att tillverka de fantastiska produkterna med varsam hand. Genom åren har de utökat sitt sortiment för att kunna erbjuda nya produkter som ämnar kittla människors fantasi, entusiasm och inspirera till god matlagning, alltid med sin historia nära och med sina traditioner varmt om hjärtat. Man kan lugnt säga att vinäger rinner genom hela familjens vener.

Gott vin ger god vinäger

"Gott vin ger god vinäger". Utifrån denna princip väljer Agustí Badia personligen ut varje vin som sedan ska förvandlas till en Gardenyvinäger. Det är viktigt för honom att ha en nära och tillitsfull relation till sina vinleverantörer. Det handlar inte om att bara köpa produkter från vintillverkaren, utan att arbeta tillsammans så att man år efter år kan anpassa sin vinäger till nya trender och skiftande krav på marknaden. Badia anser att bara genom att använda de bästa råvarorna från fältet kan man också erbjuda de bästa produkterna till kunderna.

Förenar teknik och känsla - en hantverksskicklighet

Under jäsningsprocessen är det endast alkoholen i vinet som utvecklas till vinäger. De andra dofterna och smakerna stannar bara kvar i vinägern om man använder en långsam och varsam metod. Det är därför Badia Vinagres valt att hålla fast vid en traditionell metod som har använts i nästan 200 år. Metoden uppfanns 1823 av den tyska kemisten Schützenbach och består av en långsam och noggrann process för att extrahera de bästa egenskaperna hos vinäger och dess vin för att bättre bevara dofter och smaker, vilket ger en mycket behaglig touch av syra. Två av Badias vinäger, Riesling och Merlot, genomgår en extra kärleksfull behandling där de lagras i noggrant utvalda franska ekfat vilket ger vinägern en extra karaktär och dimension.

En familjefirma

Namnet Badia har varit synonymt med vinäger i över hundra år sedan starten år 1908 då Agustín Badia Badia grundade ett företag som då tillverkade och sålde vin. Mellan 1940 och 1960 tog nästa generation över där Tomás Badia Vilà tillsammans med sina tre barn utvecklade verksamheten med att även inkludera tillverkning av likörer, kolsyrade drycker, vermut, samt viner och vinäger.

När tredje generationen tog över 1960 så fokuserade Agustí Badia Carrera återigen på att producera vinäger, det var också nu som företaget började specialisera sig och hitta sin nisch.

1985 inledde Agustí Badia Martí en ny fas av modernisering av företaget där han tillsammans med Universidad Rovira i Virgili i Tarragona utvecklade en ny linje av innovativa vinäger som såldes under namnet Castell de Gardeny.
2006 anslöt sig Judit och Marta Badia Costa till familjeföretaget och tillsammans med sin far Agustí Badia genomförde de viktiga framsteg inom forskning som möjliggjorde införandet av nya och innovativa smaker i deras produktsortiment.

Tack vare utvidgningen av distributionsnätverket började varumärket exportera sin vinäger till andra länder och växte utanför sina egna gränser. Deras familjehistoria är tätt knuten med Badias historia och är fylld av beslutsamhet, instinkt, entusiasm, hårt arbete, kunskap - naturligtvis också misstag - men framför allt finns det en historia värd att berätta.

Gardeny vinäger

Gastroshopen

Se vårt sortiment av vinäger i vår e-handel.