Monte Nevado

El jamon en su momento perfecto!

 

Monte Nevados motto är el jamon en su momento perfecto, vilket direkt översatt blir "skinkan i sitt perfekta ögonblick". Ett motto som Monte Nevado i sanning lever upp till.

 

Historien om Monte Nevado går ända tillbaka till 1898 när Juan Olmos återvände hem från kriget och bestämde sig för att använda sina besparingar från militärtjänsten på några hundra grisar.

Juan Olmos och hans familj hade ett hem i höglandet i Segovia – ett område där blåsiga förhållanden och de närliggande snötäckta bergstopparna gav det perfekta klimatet för att torka skinka. Därmed föddes några helt exceptionellt duktiga hantverkare inom området torkning och tillverkning av skinka.

Monte Nevado är också känt som Jamones Segovia.

Inga dussin-skinkor

Monte Nevado följer varje skinka under torkningsprocessen med exceptionell omsorg. Deras skinkmästare granskar och graderar varje skinka en efter en och ansvarar för att varje bit får rätt lagringsperiod.

Monte Nevados specialiserade expertpanel av testare granskar och graderar varje enskild skinka en efter en och ansvarar för att varje skinka är lufttorkad exakt den tid den behöver för att uppnå sin perfekta smak och arom.

Det är ofta certifierade experter inom parfymtillverkning och de mest skickliga inom vinprovning som sköter denna uppgift med sitt förhöjda, välutvecklade och tränade lukt- och smaksinne. Det tar flera år av träning innan man kan veta när en Monte Nevado-skinka har nått sin perfekta punkt.

Historien

På 1930-talet började de första kunderna från Madrid komma till Segovia och med dem växte företaget större och allt fokus riktades nu mot att optimera kvaliteten på torkningen, så att skinkorna var noggrant utvalda vid det exakta ögonblicket i processen när de var helt perfekta – därav mottot som Monte Nevado lever upp till än i dag.

Under 60- och 70-talen ökade försäljningen över hela Spanien och 1970 tog man officiellt namnet Monte Nevado, som snabbt blev känt för sin långa torkningsprocess och högsta kvalitet på skinka. 1975 byggde de en enorm torkanläggning med plats för 35 000 skinkor och gick verkligen in i den moderna produktionseran, som är revolutionerad än i dag med sin höga kvalitet på utsökta skinkor.

Mangalica - ett ungerskt äventyr

Berättelsen om Mangalica, den ulliga bomullsgrisen, påminner mest om en saga. På 1990-talet återupptäcktes rasen; en unik gris, ursprungligen från Ungern, som faktiskt räddas från utrotning och slutar med att bli en av de mest prisbelönta raserna i världen inom skinkproduktion.

Med Mangalica skapades en ny specialitet från grisar som föds upp på klassiskt sätt i Ungern - för att inte ta bort dem från deras naturliga livsmiljö - varefter de fraktas till Spanien och torkas enligt den tålmodiga Monte Nevado-traditionen. Bokstavligen en vinnande kombination.

 

En gris i fårakläder

När mangalicarasen upptäcktes 1991 förändrade den skinkaproduktionen för alltid. Det fanns bara cirka 200 Mangalicagrisar kvar när rasen, som delar blodlinje med den berömda svartfotsgrisen Iberico, upptäcktes.

Mangalica är resultatet från tidernas gryning av en korsning mellan romersk gris och vilda bergsgrisar och efterföljande korsning. Det är en ovanligt robust ras, byggd för att klara de hårda vintrarna och varma somrarna på den ungerska stäppen. Med kraftiga snöfall och temperaturer så låga som -25 grader har rasen behövt en högre fetthalt för att klara dessa förhållanden i kombination med deras tjocka ulliga päls.

Monte Nevado dedikerade sig åt Mangalicagrisens överlevnad och utveckling och idag finns det mer än 2000 Mangalicasuggor. Den ungerska staten har tilldelat Monte Nevados högsta befälhavare Riddarkorset för att han räddat den inhemska Mangalicarasen.

Monte Nevado - skinka i mästarklass

I vårt sortiment hittar du även flera andra hantverksprodukter från Monte Nevado, både Iberico Bellota som lufttorkas 36 månader och serranoskinkor där den mest framträdande är lufttorkad i 24 månader och är helt utan tillsatser, precis som mangalicaskinkan.

Monte Nevados serranoskinka på 24 månader utsågs 2022 till Spaniens bästa serranoskinka av det spanska Jordbruksministeriet i Food Awards of Spain!

Monte Nevados skinkor

Monte Nevado - hela historien

Historien om Monte Nevado startar redan 1898 när Juan Olmos kommer hem från frigörelsekriget på Kuba. Han tar pengarna från sin krigstjänstgöring och köper några grisar i syfte att producera skinka.
Se hela historien i Monte Nevados film nedan.

Gastrobutiken

Upptäck vårt unika utbud av charkuterier, ost, oliver, olja, vinäger, grönsaker, fisk, sylt, vin och mycket mer!