Terraliva den rena sicilianska, ekologiska olivoljan
Naturen går sin gång
Naturen har fått gå sin gilla gång i hjärtat av Monti Iblei, nära Siracusa, i den sydöstra delen av Sicilien. De gröna olivlundarna ligger 700 meter över havets yta. Alla olivträd är minst 100 år gamla, och Tino använder varken gödning eller pesticider, inte ens konstbevattning görs här. Han smakar på oliverna direkt från trädet. Det är så han också hittar den exakt rätta tidpunkten för skörden. Olivskörden utförs tidigt för då blir kvaliteten bäst, och skörden genomförs snabbt. Oliverna sorteras varsamt för hand och de pressas samma dag som de skördats, vid en konstant och mycket låg temperatur, så att oljans alla egenskaper bevaras. Tino Cavarra berättar själv att Terralivas olivolja odlas med passion, omsorg och respekt för naturen.
Tonda Iblea-oliver
Terraliva innehåller endast olivsorten Tonda Iblea, som bara finns på Sicilien. Oljan är ekologisk, den tillverkas helt utan tillsatser och kontrolleras regelbundet av BIOS, det organ som certifierar de ekologiska företagen. Det ger en helt naturlig produkt som är lämpad även för barn och som stämmer helt överens med medelhavskökets traditioner. Oljan har en naturligt hög halt av antioxidanter, låg syrlighet och är dessutom rik på enkla och fleromättade fettsyror.
Otaliga priser och utmärkelser
Ända sedan 2005 då produktionen av Terraliva startade har oljan funnits med i många internationella medier och har vunnit otaliga priser och utmärkelser. Tino Cavarra har därför tilldelats titeln Mastro Oleario.
ALMA, den internationella kockskolan i Parma, som främjar italiensk gastronomi globalt, har dessutom valt ut Terraliva som en av de oljor de arbetar med på skolan och har berömt den för att den är så väl lämpad för just matlagning.
Bondgårdsturism med sju rum
Terraliva har även en verksamhet där man erbjuder övernattning på deras bondgård. Det finns sju rum i den gamla restaurerade byggnaden från 1700-talet där passionen för historia och hantverk syns tydligt. Här ligger också den välrenommerade restaurangen där Tino själv ofta återfinns i köket tillagandes traditionell, regional mat av lokala råvaror.