Shop

Castillo de Canena

Castillo de Canena

Utsett till världens bästa olivoljeproducent i FLOS OLEI 2016! Family Reserve Picual fick högsta poäng (99 av 99) 2018 och 2019!

Några av de bästa extra virgin-olivoljorna i världen tillverkas av det spanska familjeföretaget Castillo de Canena. Företaget har fått sitt namn från familjens slott som ligger i byn Canena i den andalusiska provinsen Jaén. Här har familjen tillverkat olivolja sedan 1780! Idag är det syskonen Rosa och Paco Vañó som driver företaget och produktionen. De oliver som odlas är de klassiska varianterna Arbequina, Picual och Royal.

Spanska Michelinkockar

HAR FOKUS PÅ KVALITET

Olivträden täcker två tredjedelar av jordbruksmarken i Jaén-provinsen. Vi är i södra Spanien, i nordöstra Andalusien, som är världens största olivodlingsområde. Trots detta har området aldrig varit särskilt känt för sin kvalitet. I själva verket har Spanien länge haltat när det gäller tillverkning av kvalitetsoljor. Men på senare år när många spanska Michelin-kockar utmärkt sig och satt nya internationella standarder så har det också satts fokus på kvaliteten på hemlandets flytande guld. Det har också gett resultat.

Den nya eliten med

de gamla traditionerna

Castillo de Canena är en del av den positiva utvecklingen och tillhör den nya exklusiva eliten i spansk extra jungfruolja även om familjeföretaget faktiskt existerat sedan 1780. Castillo de Canena är uppkallat efter slottet i Canena, som har gått från generation till generation och nu är det syskonparet Paco och Rosa Vañó, som driver företaget. De gör det på sitt eget sätt. De är båda välutbildade och har haft karriärer i dels bankvärlden och som global marknadschef i Coca Cola och den internationella erfarenhet har de tagit med sig och använder när de nu tagit över familjeföretaget.

En komplicerad och noga kontrollerad

PROCESS

Varje år urskiljs vilka oliver, träd för träd, som är absolut bäst och de plockas i exakt det ögonblick de är perfekt mogna. De plockas på mekanisk väg med ett upp-ochnervänt ”paraply” som skakar ner oliverna från trädet och förhindrar att oliverna skadas. Inom tre timmar har oliverna transporterats till pressen där de pressas, alltid vid en temperatur under 22 grader, med hjälp av den mest avancerade tekniska utrustningen och under stor försiktighet. Efter att oljan har separerats från pressmassan genom centrifugering överförs den till rostfria ståltankar där den förvaras under konstant temperatur i en kemiskt inaktiv miljö genom att man tillsätter kväve. Oljan buteljeras i mörka flaskor, endast på beställning. Även här injiceras flaskorna med kväve för att bevara olivoljans egenskaper och karaktär.

De fantastiska

OLIVOLJORNA

En av de olivoljor som tillverkas är Castillo de Canena Family Reserve Arbequina. Det är en s.k. monovarietal, vilket innebär att olivoljan görs på endast en sorts oliver, i detta fall Arbequina. Det ger en olivolja som är blekgrön till färgen, med en balanserad och komplex karaktär med många dofter - bland annat nyklippt gräs, mandel och kronärtskocka. Bland smakerna hittar du mandel, gröna äpplen, banaskal och en lätt pepprighet och viss sötma. Smakerna ligger kvar länge i munnen. En annan olivolja från familjen Vañó är Castillo de Canena Family Reserve Picual – även denna en monovarietal fast på oliven Picual. En kraftig, intensivt fruktig olivolja som är djupt grön till färgen med tydliga dofter av gräs och hö, gröna mandlar och örter. Bland smakerna känns tydliga toner av mandlar, kronärtskocka, tomatstjälkar och äpplen med en balanserad beska och pepprighet. Denna olivolja mottog högsta betyg (99 poäng av 99 möjliga) i både 2018 och 2019 års Flos Olei – en av de mest framstående guiderna över världens extra virgin-olivoljor! I vårt sortiment hittar du dessutom de fantastiska Första Dagen-oljorna, en biodynamisk olivolja och en ekrökt olivolja. Alla från Castillo de Canena.

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel