Castillo de Canena

Spansk olivolja i absolut världsklass​

Castillo de Canena är bland de mest uppmärksammade producenterna av extra virgin olivolja i Spanien och deras oljor anses vara bland de absolut bästa på världsmarknaden – bl.a. enligt den välrenommerade olivoljeguiden Flos Olei som år efter år ger deras oljor 100 av 100 poäng. Något som också gett Castillo de Canena en plats i Flos Olei Hall of Fame.

Castillo de Canena är en del av den positiva utvecklingen och tillhör den nya exklusiva eliten av spansk extra virgin olivolja, även om familjeföretaget faktiskt har funnits sedan 1780. Castillo de Canena är uppkallat efter familjens slott i staden Canena, som har gått i arv från generation till generation och nu är det syskonen Paco och Rosa Vañó som för traditionerna vidare. De gör detta på sitt alldeles egna sätt. De är båda välutbildade och har haft goda karriärer inom bankvärlden och som global marknadschef på Coca Cola och den internationella erfarenheterna har de tagit med sig in i familjeföretaget som de idag ansvarar för.

Olivträd så långt ögat når

Olivträd täcker två tredjedelar av jordbruksmarken i provinsen Jaén, känd som den spanska olivoljans högborg. Vi befinner oss i södra Spanien i den nordöstra delen av Andalusien som är världens största olivproducerande område. Trots det var området inte särskilt känt för sin kvalitet förrän relativt nyligen då de spanska Michelinkockarna satte standarden för internationell matlagning och samtidigt fokuserade på några av de bästa spanska olivoljorna, bl.a. Castillo de Canenas sorter Arbequina och Picual.

En ny elit med gamla traditioner

När syskonen Paco och Rosa ärvde familjens slott, Castillo de Canena och tillhörande drift av familjeföretaget, vågade de nog inte hoppas på att Castillo de Canena skulle bli den framgångssaga som det blivit. Men när man ser tillbaka kanske det inte ens är så förvånande. Redan från början har Paco och Rosa haft kvalitet som toppparameter och de två syskonen är själva involverade i alla processer kring framställningen av olivoljorna – från odling av träden, till val av frukt, skörd, pressning och tappning. För att inte tala om design, försäljning och marknadsföring - och deras engagemang och innovativa tankar bär frukt. De har bl.a. lanserade världens första spanska biodynamiska extra virgin olivolja. Dessutom har även en ekrökt olivolja tillkommit i sortimentet, tillsammans med en spännande variant lagrad på gamla sherryfat. Castillo de Canenas extra jungfruolivoljor är oftast baserade på de klassiska lokala olivsorterna som Picual och Arbequina.

Klassikerna - Family Reserve

Castillo de Canena har två extra virgin olivoljor som kan betecknas som deras signaturoljor. Family Reserve kallar de dem och de finns i en Picual-variant och en Arbequina-variant. Båda är monovarietal oljor, vilket innebär att de är gjorda av endast en sorts oliv.

Castillo de Canenas Family Reserve Arbequina är vacker ljusgrön till färgen och har en balanserad komplex karaktär med många aromatiska toner. Du skönjer t.ex. nyklippt gräs, mandel och kronärtskockor i doften medan smaknoterna bjuder på färsk mandel, gröna äpplen, lite bananskal och en lätt pepparkänsla samt lite sötma. De delikata smakerna sitter kvar i munnen länge och fullbordar upplevelsen på ett nästintill vackert sätt.

Family Reserve Picual är en starkare, mer intensiv och fruktig olivolja som är djupgrön i färgen med tydliga doftnoter av gräs och hö, gröna mandlar och örter. I smaken finner du tydliga toner av mandel, kronärtskocka, tomatstam och äpplen med en välbalanserad beska och kryddig pepparkänsla.

Se Castillo de Canenas egen berättelse om sin produktion

Castillo de Canenas fantastiska olivoljor

Gastrobutiken

Upptäck vårt unika utbud av charkuterier, ost, oliver, olja, vinäger, grönsaker, fisk, marmelad, vin och mycket mer!