Shop

Savigni - ekologiska charkuterier

Savigni

ekologiska charkuterier i Toscana

Savignis grisar strövar fritt omkring, bökandes i det frodiga, backiga landskapet. Randiga grisar av rasen Cinta Senese, den uråldriga lokala grisrasen som var nära att dö ut om inte familjeföretaget Savigni hade gjort allt för att säkerställa beståndet. Den djupa respekt och kärlek de känner till djuren genomsyrar allt de gör.

Familjen som satsat på

ekologisk chark

Pavana Pistoiese är en liten by i Apenninerna, inklämd i en liten grön dal. Det är här som de två regionerna Toscana och Emilia Romagna möts av en gemensam passion: kärleken till maten. Det är också här som Fausto, Nicolò och Mileto bor.

Savigni är deras efternamn. Fausto är fadern, och Nicolò och Mileto hans två söner. De arbetar tillsammans med projektet: äta gott, äta sunt, äta ekologiskt. Den Goda Kvaliteten. Det är stora ord som många använder men de tre Savigni-männen talar inte speciellt mycket. De agerar.

Tillbaka till traditionerna

Savigni sätter en dygd i att sträva tillbaka till en form av avel som säkerställer en naturlig och långsam tillväxt hos djuren vilket inte minst påverkar djurens välbefinnande. Därför släpper de också ut sina grisar i det fria när de är 60-90 dagar gamla i ett närliggande WWF naturreservat, där de strövar omkring fritt och betar ekollon, kastanjer, bär och tryffel på egen hand.

Denna omtanke om djuren och arbetssätt gör det möjligt för Savigni att bevara sällsynta och utrotningshotade inhemska raser – inklusive den unika Cinta Senese-rasen, som Savigni bidragit starkt till att säkerställa överlevnad och fortplantning av. Deras stora engagemang för rasen gör att de är en del i konsortiet av lokala Cinta Senese-uppfödare och har resulterat i att de har erhållit PDO-utmärkelse (Protected Designation of Origin).

Tanken och idén är att komma tillbaka till en form av traditionell landsbygdsavel och jordbruk där man tar stor hänsyn till djurens välbefinnande. Produkterna från Savigni representerar "från jord till bord" -konceptet i sin renaste form, utan mellanhänder. Helt opretentiösa präglas familjen Savigni av en djup respekt och kärlek till djuren och råvarorna.

den gastromiska grisen

Cinta Senese

Rasen Cinta Senese finns bara i Toscana. De är lätta att känna igen med sin svarta kropp och vita "band" (cinta betyder bälte på italienska och Senese betyder att de kommer från Siena) och de är en av de mest värdefulla grisraserna i Italien. Köttet är smakrikt, mörkt till färgen och har en vacker fettmarmorering. Den är på alla sätt en gastronomisk gris. Som regel lever den fritt och äter ekollon, gräs, kastanjer, svamp eller vad den kan hitta i området. Det fria livet och den varierade kosten innebär att köttet har mer smak än kött från grisar som livnär sig på traditionellt foder. 

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel