Savigni

ekologiska charkuterier i Toscana

Savignis grisar strövar fritt omkring, bökandes i det frodiga, backiga landskapet. Randiga grisar av rasen Cinta Senese, den uråldriga lokala grisrasen som var nära att dö ut om inte familjeföretaget Savigni hade gjort allt för att säkerställa beståndet. Den djupa respekt och kärlek de känner till djuren genomsyrar allt de gör.

Familjen som satsat på ekologisk chark

Pavana Pistoiese är en liten by i Apenninerna, inklämd i en liten grön dal. Det är här som de två regionerna Toscana och Emilia Romagna möts av en gemensam passion: kärleken till maten. Det är också här som Fausto, Nicolò och Mileto bor.

Savigni är deras efternamn. Fausto är fadern, och Nicolò och Mileto hans två söner. De arbetar tillsammans med projektet: äta gott, äta sunt, äta ekologiskt. Den Goda Kvaliteten. Det är stora ord som många använder men de tre Savigni-männen talar inte speciellt mycket. De agerar.

Den gastronomiska grisen

Rasen Cinta Senese finns bara i Toscana. De är lätta att känna igen med sin svarta kropp och vita "band" (cinta betyder bälte på italienska och Senese betyder att de kommer från Siena) och de är en av de mest värdefulla grisraserna i Italien. Köttet är smakrikt, mörkt till färgen och har en vacker fettmarmorering. Den är på alla sätt en gastronomisk gris. Som regel lever den fritt och äter ekollon, gräs, kastanjer, svamp eller vad den kan hitta i området. Det fria livet och den varierade kosten innebär att köttet har mer smak än kött från grisar som livnär sig på traditionellt foder. 

Ett axplock av Savignis produkter