Pastificio Liguori

En av Italiens äldsta pastatillverkare

Pastificio Liguori grundades år 1795 och är därmed en av Italiens absolut äldsta pastatillverkare. De är välkända för sin hängivenhet till kvalitet, hållbarhet och traditionella tillverkningsmetoder. I deras värld är pasta inte bara en maträtt; det är en konstform, skapad med passion och respekt för Italiens rika kulturarv.

Gragnano – den berömda pastastaden

Pastifificio Liguori har sin verksamhet i Gragnano som ligger mellan Neapel och Amalfikusten och är allmänt känd i världen som ”The city of Pasta” – Pastastaden. Produktionen av det "Vita guldet" i Gragnano har främjats av flera faktorer:
  • Det strategiska läget vid foten av Lattaribergen där källvattnet "Acqua della Forma" flyter, vars vatten har speciella kemisk-fysikaliska egenskaper som ger Gragnanopastan dess unika  och karakteristiska smak.
  • Ett fördelaktigt klimatförhållande: den låga luftfuktigheten och en kontrollerbar ventilation möjliggör optimal torkning av pastan.
  • Ett överflöd av vatten som garanterade drivkraften för ett stort antal kvarnar i området.
  • Gragnano ligger nära hamnen i Castellammare di Stabia och järnvägen, vilka båda erbjuder en enkel tillgång på vete och sedan export till norra Italien och utomlands.

IGP - Skyddad Geografisk Beteckning

I.G.P. – Indicazione Geografica Prottetta (på svenska SGB – Skyddad Geografisk Beteckning), är en europeiskt kvalitetsstämpel med syfte att skydda konsumenter från förfalskning och missbruk genom att certifiera produkters kvalitet och koppling till ett specifikt område.

År 2013 gav Europeiska kommissionen I.G.P.-certifiering till Gragnanopastan som fastslår pastans unika egenskaper kopplade till den typiska produktionsmetoden för området. Liguoris Gragnanopasta var den första pastan på marknaden som erhöll I.G.P.-certifiering. Produktionen i Gragnano, en unik plats på grund av dess klimatförhållanden, och produktionsprocessen garanterar en produkt av överlägsen kvalitet. 

Liguorimetoden - En metod förfinad under 200 år.

Liguori har finslipat sin tillverkningsprocess under 200 år, vilket ger en autentisk och traditionell touch till deras produkter. De använder långsam torkning och traditionell formning över bronsvals, vilket säkerställer att pastans yta är grov nog att bära upp såsen och framhäva dess smaker. Den långsamma torkningsprocessen vid låga temperaturer bevarar även glutenstrukturen och viktiga näringsämnen som vitaminer och essentiella aminosyror​​.

 

 

Den hemliga ingrediensen är tid

Liguori-pastan sticker ut eftersom de använder en unik metod för långsam torkning vid låga temperaturer, vilket bevarar näringsämnen och ger den sin oslagbara smak - smaken av hemlagad pasta. Metoden för långsam torkning vid låga temperaturer är ett gammalt arv som Pasta Liguori har bevarat över tid och den långa torktiden säkerställer att pastan bevarar färg, doft, näringsvärde och smaken av vetet.

Torkningen följer en process som respekterar råmaterialets egenskaper, med en minimilängd på 9 timmar och upp till 40 timmar för vissa format.

Den långsamma torkningen vid låga temperaturer bevarar glutenstrukturen och förhindrar att viktiga näringsämnen som vitaminer och essentiella aminosyror går förlorade.

Pastificio Liguoris pasta

Gastrobutiken

Upptäck vårt unika utbud av charkuterier, ost, oliver, olja, vinäger, grönsaker, fisk, sylt, vin och mycket mer!