Shop

Thise Mejeri

Thise Mejeri

Ekologiskt och kompromisslös kvalitet

Om produkterna inte smakar bra då tappar allt mening. Thises produkter efterlämnar inte bara en god smaken i munnen på grund av att de tillverkas på ett hållbart sätt, utan också - och kanske särskilt - för att de smakar så bra.

Ekologiska förkämpar

Idag verkar det helt galet men år 1988 när Thise Mejeri skapades vågade ingen ta tag i ekologiska produkter - varken butiker eller konsumenter satsade på det och mejeriföretag ville inte heller ha något med det att göra. Ekologiskt var fortfarande något nytt och exotiskt vid den tiden men 1987 bestämde sig en liten grupp mjölkbönder, bestående av 8 personer från Thy, Herning och Salling i nordvästra Jylland, för att skapa en producentförening med målet att hitta ett mejeri som skulle bearbeta deras mjölk och skapa ekologiska mejeriprodukter.

Gruppen kom i kontakt med mjölkbonden Peter E. Pedersen, som tillsammans med sin fru Anna äger Dybbækdal-mejeriet i byn Thise, och den då 66-åriga Peter E. Pedersen kunde se möjligheterna i ekomjölken.

"Det kan absolut vara något vi borde fortsätta arbeta med," uttryckte han med sin karakteristiska gammaldags Jyllandsdialekt vid det första mötet med den lilla gruppen mjölkbönder. Så 1988 bildade den lilla föreningen ett kooperativ med namnet Thise Mejeri.

Djärv pionjäranda

Thise Mejeri fick inte den flygande start som de 8 pionjärerna hade hoppats på. Men även om de till en början har problem med att sälja sin mjölk fortsatte de envist - även om det inte var ekonomiskt försvarbart de första åren. Samtidigt såg de se sina vänner och bekanta med konventionellt jordbruk tjäna mycket mer pengar men de höll fast sin tro och fortsatte. För Thise Dairy överger inte sin övertygelse.

Idag är Thise Mejeri Danmarks näst största mejeri och ägs fortfarande av dem som producerar mjölken - kooperativet – som fortfarande är oberoende och fortfarande ekologiskt. Den djärva pionjärandan har inte försvunnit och nytänkandet och rådigheten att göra vad de andra inte vågar förblir oförändrad. Det kvarstår än.

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel