Brie de Meaux från Dongé

En hantverkstillverkad prisvinnare

 

Brie de Meaux är originalet och den klassiska Brie-osten som görs strax utanför Paris i île-de-France. Familjen Dongé gör en av de absolut bästa och givetvis hittar du denna i vårt sortiment, tillsammans med en fantastisk Coulommiers.

Prisvinnare från ett familjemejeri

År 1930 startade Etienne Dongé sitt lilla familjemejeri i Triconville strax väster om Paris för att göra traditionell opastöriserad Brie de Meaux. Tre generationer senare fortsätter Jean-Michel och Luc Dongé att föra vidare familjetraditionen och är idag en av sex producenter som gör traditionell Brie de Meaux. Många experter hävdar att de gör den bästa – sedan 2000 har de vunnit Médaille d’Or, vanligtvis en bedrift man lyckas med en gång, inte mindre än 10 gånger! Dessutom tilldelades Fromagerie Dongé 2014 års guldmedalj från Confrérie de Brie de Meaux, de absolut främsta experterna på Brie de Meaux

Tillverkning enligt gamla traditioner

Dongé tillverkar fortfarande sin Brie enligt gamla traditionella metoder – de skär ostmassan för hand och skedar, också för hand, försiktigt upp ostmassan i formarna där vasslen rinner av på stråmattor. Efter åtta veckors lagring är den mogen och klar att ätas, med en fyllig nötaktig smak med tydlig ton av bland annat champinjon och tryffel och en härligt krämig och sammetslen konsistens.

Känd för sin finstämda och subtila smak

Det krävs 25 liter opastöriserad komjölk för att göra en Brie de Meaux på ca 3 kg, som sedan får rinna av i tre dagar innan den lagras i minst fyra veckor. Den skiljer sig från Frankrikes andra berömda Brie (de Melun) på det sätt att Brie de Meaux har mindre syrlighet och en mer finstämd och subtil smak medan Brie de Melun är mer robust, kantig och kraftig.

Fromagerie Dongés ostar