Shop

Italienska, ekologiska marmelader och tomatprodukter

Prunotto

italienska, ekologiska marmelader och tomatprodukter

L'Azienda Agricola Prunotto Mariangela ligger i Alba i den italienska Piemonte-regionen som bl.a. är känd för sin tryffel och fantastiska viner. Det speciella mikroklimatet i området är även gynnsamt för odling av många andra produkter, t.ex. frukt och grönsaker.

Det fruktodlande

familjeföretaget

Prunotto grundades för över 100 år sedan som ett familjeföretag som odlade och sålde färska frukter och grönsaker från de egna odlingarna. Idag består Prunottos sortiment av en mängd olika ekologiska tomat- och fruktprodukter som glas- och burkkonserver. Produktionen har varit ekologisk sedan 1995. Det var då de började preparera sina egna frukter och grönsaker och företaget fick då ett nytt namn efter Mariangela Prunotto, som var fruktodlarens dotter. Numera är Mariangelas make och två söner också med i företaget.

Marmelader med gamla italienska anor
Även om familjen Prunotto hade odlat frukt och grönsaker i många år saknade de erfarenhet av att preparera dem, men de inledde genom att börja granska de gamla recept som under långliga tider använts i det italienska lantköket. Det innebär alltså att koka frukten i en gryta och tillsätta socker, precis som förr i tiden. Prunotto använder 150–200 gram frukt för att tillverka 100 gram färdig marmelad och varken vatten eller pektin tillsätts.

Plockning och preparering

inom 24 timmar

Prunotto arbetar fortfarande på traditionellt sätt genom att omsorgsfullt välja ut och preparera sina frukter och grönsaker och inga som helst tillsatser används. Alla frukter och grönsaker plockas, samlas ihop, sköljs och prepareras inom 24 timmars tid och produktionen sker samtidigt som skörden. Den naturliga processen innebär att råvarornas smak framhävs och påminner om den traditionsrika och rena smak som en gång i tiden var dominerade.

Söta norditalienska tomater
Prunottos tomatprodukter har en helt egen smak jämfört med övriga tomatprodukter som man hittar i Syditalien, där även grönsaksodlingen påverkas av bl.a. havsvindarna. Piemonte ligger långt från havet och därför är tomaterna här sötare och mindre salta i smaken än de från södra Italien.

Se hela vårt sortiment

Gastroshopen

Läs mer om våra produkter och handla

Gastro Imports e-handel