Prunotto

italienska, ekologiska marmelader och tomatprodukter

L'Azienda Agricola Prunotto Mariangela ligger i Alba i den italienska Piemonte-regionen som bl.a. är känd för sin tryffel och fantastiska viner. Det speciella mikroklimatet i området är även gynnsamt för odling av många andra produkter, t.ex. frukt och grönsaker.

Det odlande familjeföretaget

Prunotto grundades för över 100 år sedan som ett familjeföretag som odlade och sålde färska frukter och grönsaker från de egna odlingarna. Idag består Prunottos sortiment av en mängd olika ekologiska tomat- och fruktprodukter som glas- och burkkonserver. Produktionen har varit ekologisk sedan 1995. Det var då de började preparera sina egna frukter och grönsaker och företaget fick då ett nytt namn efter Mariangela Prunotto, som var fruktodlarens dotter. Numera är Mariangelas make och två söner också med i företaget.

Plockning och preparering inom 24 timmar

Prunotto arbetar fortfarande hantverksmässigt genom att noggrant välja ut och bearbeta frukteroch grönsaker och inga tillsatser tillsätts någonsin. Alla frukter och grönsaker plockas, samlas ihop, sköljs och prepareras inom 24 timmars tid och produktionen sker samtidigt som skörden.  Den naturliga processen gör att smaken på ingredienserna verkligen kommer fram och påminner om den traditionella och rena smaken som en gång fanns.

Sötare tomater än i Syditalien

Prunottos tomatprodukter har en helt egen smak jämfört med övriga tomatprodukter som man hittar i Syditalien, där även grönsaksodlingen påverkas av bl.a. havsvindarna. Piemonte ligger långt från havet och därför är tomaterna här sötare och mindre salta i smaken än de från södra Italien.

Prunottos produkter