Årets Primer dia från Castillo de Canena

Årets Primer dia från Castillo de Canena

Primer día de cosecha – första skördedagen på spanska – är namnet på Castillo de Canenas nu legendariska förstadagsolja som möts av stor förväntan från gourmander över hela världen. En unik och exklusiv extra virgin olivolja tillverkad på säsongens första pressning av oliver från säsongens första skördedag.

Två varianter - arbequina och picual

Oljan finns i två varianter – arbequina och picual – som båda är fyllda i de välkända och specialdesignade röda flaskorna, som  designas av en ny känd personlighet varje år. För första gången på 17 år av denna tradition har en icke-spanjor fått äran att designa de körsbärsröda flaskorna. Han är musiker och heter Juan Luis Guerra och kommer från Dominikanska republiken och i samarbete med sin fru Nora Vega har han skapat den nya versionen som de kallar La Bachata Rosa. Bachata är en traditionell dominikansk folkdans.

Polyfenoler

Det som särskilt kännetecknar de två oljorna – såväl som förstadagsoljor i allmänhet – är det höga innehållet av antioxidanterna polyfenoler – ju tidigare oliverna skördas desto fler polyfenoler och mängden polyfenoler är direkt proportionell mot kvaliteten på en olivolja. Polyfenoler bryts ner mycket lätt och kräver skonsam behandling och snabb pressning. De ska helst plockas för hand och får inte stå för länge. Det är polyfenolerna som bl.a. hjälper till att ge olivolja dess speciella bittra smak samt den grönaktiga färgen.

2022 års Primer dia från Castillo de Canena

E832

Castillo de Canena 

Primer día de cosecha 2022

Arbequina

Oliver av sorten Arbequina från Castillo de Canenas egna lundar i Valle Alto i Pago de los Girasoles, som ligger på 450 meters höjd, där jordstrukturen är perfekt lerig och med lagom organiska ämnen.

Arbequina primer dia är en vacker klargrön olja med smak från gröna tomater och färska gröna oliver samt bl.a. mer exotiska tropiska frukter som ananas.

I munnen är den behaglig och len med fräscha toner från gräs, valnötsskal, grön mandel och grön banan samt sötma från röda äpplen och lätt syra från örterna. En extremt harmonisk och elegant olja med en balanserad beska och lätt pikant eftersmak som snabbt försvinner.

E833

Castillo de Canena 

Primer día de cosecha 2022

Picual

Picualoliverna som odlas av Castillo de Canena växer på ca. 500 meter höjd, där jorden är lerig och full av nyttiga mineraler och organiska ämnen som ger de bästa förutsättningarna för olivträden och deras frukt.

Picual producerar typiskt intensiva, kraftfulla oljor med en pikant bitterhet som kliar i halsen - precis som en bra, högkvalitativ intensiv olivolja ska - och denna Primer Día de Cosecha är inget undantag.

Den är djupgrön i färgen och har intensiva vegetabiliska smaker från olivblad, nässlor, skalen från omogna valnötter och grönsaker som kronärtskockor och tomater, vilket ger den stor komplexitet och en distinkt personlighet samt intensiv harmoni. Behaglig uthållighet med en mycket fräsch eftersmak.

 

Hemma hos Castillo de Canena

Castillo de Canenas film om sin verksamhet, filosofi och underbara olivoljor. 

Relaterad läsning