Primer día de cosecha – första skördedagen på spanska – är namnet på Castillo de Canenas nu legendariska förstadagsolja som möts av stor förväntan från gourmander över hela världen. En unik och exklusiv extra virgin olivolja tillverkad på säsongens första pressning av oliver från säsongens första skördedag.
Oljan finns i två varianter – arbequina och picual – som båda är fyllda i de välkända och specialdesignade röda flaskorna, som designas av en ny känd personlighet varje år. För första gången på 17 år av denna tradition har en icke-spanjor fått äran att designa de körsbärsröda flaskorna. Han är musiker och heter Juan Luis Guerra och kommer från Dominikanska republiken och i samarbete med sin fru Nora Vega har han skapat den nya versionen som de kallar La Bachata Rosa. Bachata är en traditionell dominikansk folkdans.
Det som särskilt kännetecknar de två oljorna – såväl som förstadagsoljor i allmänhet – är det höga innehållet av antioxidanterna polyfenoler – ju tidigare oliverna skördas desto fler polyfenoler och mängden polyfenoler är direkt proportionell mot kvaliteten på en olivolja. Polyfenoler bryts ner mycket lätt och kräver skonsam behandling och snabb pressning. De ska helst plockas för hand och får inte stå för länge. Det är polyfenolerna som bl.a. hjälper till att ge olivolja dess speciella bittra smak samt den grönaktiga färgen.
2022 års Primer dia från Castillo de Canena
E832
Castillo de Canena
Primer día de cosecha 2022
Arbequina
Oliver av sorten Arbequina från Castillo de Canenas egna lundar i Valle Alto i Pago de los Girasoles, som ligger på 450 meters höjd, där jordstrukturen är perfekt lerig och med lagom organiska ämnen.
Arbequina primer dia är en vacker klargrön olja med smak från gröna tomater och färska gröna oliver samt bl.a. mer exotiska tropiska frukter som ananas.
I munnen är den behaglig och len med fräscha toner från gräs, valnötsskal, grön mandel och grön banan samt sötma från röda äpplen och lätt syra från örterna. En extremt harmonisk och elegant olja med en balanserad beska och lätt pikant eftersmak som snabbt försvinner.
E833
Castillo de Canena
Primer día de cosecha 2022
Picual
Picualoliverna som odlas av Castillo de Canena växer på ca. 500 meter höjd, där jorden är lerig och full av nyttiga mineraler och organiska ämnen som ger de bästa förutsättningarna för olivträden och deras frukt.
Picual producerar typiskt intensiva, kraftfulla oljor med en pikant bitterhet som kliar i halsen - precis som en bra, högkvalitativ intensiv olivolja ska - och denna Primer Día de Cosecha är inget undantag.
Den är djupgrön i färgen och har intensiva vegetabiliska smaker från olivblad, nässlor, skalen från omogna valnötter och grönsaker som kronärtskockor och tomater, vilket ger den stor komplexitet och en distinkt personlighet samt intensiv harmoni. Behaglig uthållighet med en mycket fräsch eftersmak.
Hemma hos Castillo de Canena
Castillo de Canenas film om sin verksamhet, filosofi och underbara olivoljor.
Relaterad läsning
Äntligen säsong för Mont d'Or
Nu är det dags igen för den underbara franska säsongsosten Mont d'Or, som kan avnjutas från september till nyår. Osten landar den 19 september!
Nu är det dags att beställa årets Gruyère Alpage AOP från Terroir Suisse, det bästa från alpernas sluttningar och som tillverkas endast av sommarmjölken.
Våra gnocchi från Mamma Emma tillverkas utan konserveringsmedel eller tillsatser. Serien är uppkallade efter ägarens mormor och är en hyllning till hennes värderingar kring den traditionella matlagning som alltid baseras på bra råvaror. Här presenterar vi ett recept med den delikata varianten spenat- och ricotta tillsammans med en färsk fänkålssalsiccia från Lovison.
Våren är en härlig tid. Jorden vaknar, blommorna och träden börjar röra sig i takt med att dagarna blir längre och varmare. Det är också starten för den bästa tiden för alla läckra små färska getostar!
Den världsberömda spanska fårosten är omgiven av tradition, historia, kontroll och regleringar och som alltid när man har att göra med högkvalitativa traditionella hantverksprodukter så måste man vara uppmärksam på imitationer. Här ska vi försöka bringa lite klarhet och sprida kunskap om Spaniens mest kända ost.
Vilken olivsort man använder spelar stor roll för doft, smak och känsla i en olivolja. När du talar om vin är en av de första sakerna som diskuteras vilka druvor vinet tillverkas av. Av samma anledning bör det första man orienterar sig kring vara vilken olivsort som olivoljan tillverkas av.
Spaghetti carbonara är en snabblagad italiensk klassiker och här gör vi den helt med italienska råvaror. En äkta carbonara innehåller ingen grädde men blir krämig tack vare en skvätt pastavatten i såsen. Snåla inte med parmesanen och använd helst nymalen svartpeppar från kvarn.
Hög höjd, ren luft, omväxlande väder, alpängar med över hundra sorters olika gräs och örter, friska djur, återhållsam och hållbar användning av naturen. Detta är förutsättningarna för den certifierade schweiziska alposten som tillverkas för hand från maj-september i små volymer.
Ett stycke ren naturupplevelse helt utan tillsatser.
Dominus cosecha temprana – early harvest– är en extra jungfruolivolja som är ett resultat av Francisco Montabes och Aracelli Vañós gedigna erfarenhet av olivoljeproduktion samt deras önskan att producera en helt unik och exklusiv olivolja av högsta kvalitet.
De nya olivoljorna från den första pressningen av de första skördade oliverna börjar sakta anlända och Terralivas NuovoEvo är den första att anlända till lagret 2022.