Primer día de cosecha – första skördedagen på spanska – är namnet på Castillo de Canenas nu legendariska förstadagsolja som möts av stor förväntan från gourmander över hela världen. En unik och exklusiv extra virgin olivolja tillverkad på säsongens första pressning av oliver från säsongens första skördedag.
Oljan finns i två varianter – arbequina och picual – som båda är fyllda i de välkända och specialdesignade röda flaskorna, som designas av en ny känd personlighet varje år. För första gången på 17 år av denna tradition har en icke-spanjor fått äran att designa de körsbärsröda flaskorna. Han är musiker och heter Juan Luis Guerra och kommer från Dominikanska republiken och i samarbete med sin fru Nora Vega har han skapat den nya versionen som de kallar La Bachata Rosa. Bachata är en traditionell dominikansk folkdans.
Det som särskilt kännetecknar de två oljorna – såväl som förstadagsoljor i allmänhet – är det höga innehållet av antioxidanterna polyfenoler – ju tidigare oliverna skördas desto fler polyfenoler och mängden polyfenoler är direkt proportionell mot kvaliteten på en olivolja. Polyfenoler bryts ner mycket lätt och kräver skonsam behandling och snabb pressning. De ska helst plockas för hand och får inte stå för länge. Det är polyfenolerna som bl.a. hjälper till att ge olivolja dess speciella bittra smak samt den grönaktiga färgen.
2022 års Primer dia från Castillo de Canena
E832
Castillo de Canena
Primer día de cosecha 2022
Arbequina
Oliver av sorten Arbequina från Castillo de Canenas egna lundar i Valle Alto i Pago de los Girasoles, som ligger på 450 meters höjd, där jordstrukturen är perfekt lerig och med lagom organiska ämnen.
Arbequina primer dia är en vacker klargrön olja med smak från gröna tomater och färska gröna oliver samt bl.a. mer exotiska tropiska frukter som ananas.
I munnen är den behaglig och len med fräscha toner från gräs, valnötsskal, grön mandel och grön banan samt sötma från röda äpplen och lätt syra från örterna. En extremt harmonisk och elegant olja med en balanserad beska och lätt pikant eftersmak som snabbt försvinner.
E833
Castillo de Canena
Primer día de cosecha 2022
Picual
Picualoliverna som odlas av Castillo de Canena växer på ca. 500 meter höjd, där jorden är lerig och full av nyttiga mineraler och organiska ämnen som ger de bästa förutsättningarna för olivträden och deras frukt.
Picual producerar typiskt intensiva, kraftfulla oljor med en pikant bitterhet som kliar i halsen - precis som en bra, högkvalitativ intensiv olivolja ska - och denna Primer Día de Cosecha är inget undantag.
Den är djupgrön i färgen och har intensiva vegetabiliska smaker från olivblad, nässlor, skalen från omogna valnötter och grönsaker som kronärtskockor och tomater, vilket ger den stor komplexitet och en distinkt personlighet samt intensiv harmoni. Behaglig uthållighet med en mycket fräsch eftersmak.
Hemma hos Castillo de Canena
Castillo de Canenas film om sin verksamhet, filosofi och underbara olivoljor.
Relaterad läsning
Engelska ostar till jul
Julen kanske känns långt borta, men för att säkra årets bästa engelska julostar är det dags att börja planera redan nu. Vi har en deadline på beställningar till den 30 augusti, så se till att lägga din order i tid för att undvika besvikelse.
Vi har precis mötts av nyheten att Los Cameros Curado de Oveja utsetts till Bästa Ost i kategorin "Surface (Mold) Ripened Sheep’s Milk Cheeses”, med en otroliga poäng på 99,3 av 100, i World Championship Cheese Contest (Wisconsin, USA)! 🏅 Det är andra gången i rad som denna ost vinner första pris i denna prestigefyllda tävling.
Originale Pinsa Romana från Di Marco är skapad genom en kombination av traditionella tekniker och moderna innovationer där idén kom från barndomsminnet när Corrado di Marcos farfar formade överbliven deg på ett helt nytt sätt och 2001 i Rom bakades den första pinsan av Corrado di Marco.
Stefania Calugi, ett familjeägt företag beläget mellan San Miniato och Castelfiorentino i Toscana, har sedan 1987 levererat tryffel och tryffelprodukter av högsta kvalitet till tryffelälskare världen över.
Nu presenterar vi ett nytt varumärke som samlar de bästa premiumostarna från Schweiz; Choix - som betyder utvald. Vi ger dig genom detta ett brett urval av Gruyère där varje lagringsgrad har en egen färg för tydlighet.
Torres presenterar stolt den senaste smaken i serien Torres Tapas: Pickle. Denna nya variant erbjuder en utsökt balans av sött, salt och syra och kompletterar de andra två smakerna i serien; Vinäger och Stekt ägg.
Guild of Fine Foods har stått värd för det prestigefyllda evenemanget World Cheese Awards sedan 1988. Här väljs världens bästa ostar ut bland de drygt 4 000 bidragen från omkring 40 olika länder. Vanan trogen så fanns flera av våra ostar representerade bland medaljvinnarna - du möter dem här.
Våra gnocchi från Mamma Emma tillverkas utan konserveringsmedel eller tillsatser. Serien är uppkallade efter ägarens mormor och är en hyllning till hennes värderingar kring den traditionella matlagning som alltid baseras på bra råvaror. Här presenterar vi ett recept med den delikata varianten spenat- och ricotta tillsammans med en färsk fänkålssalsiccia från Lovison.