Olivolja - den stora guiden

Olivolja - den stora guiden

Vilken olivsort man använder spelar stor roll för doft, smak och känsla i en olivolja. När du talar om vin är en av de första sakerna som diskuteras vilka druvor vinet tillverkas av. Av samma anledning bör det första man orienterar sig kring vara vilken olivsort som olivoljan tillverkas av.

Olika oliver har olika egenskaper
- precis som vindruvor

När vi talar om vin är en av de första sakerna som diskuteras vilka sorters druvor vinet tillverkas av. Vi borde göra samma sak när vi talar om olivolja, vi borde prata om vilka sorters oliver oljan tillverkas av. Varianten av oliv som används till olivoljan spelar en viktig roll i både lukten, smaken och förnimmelsen. Andra viktiga faktorer som påverkar är olivträdens placering i förhållande till vind och väder, klimatet i allmänhet, vilken metoden man använder vid skörd och pressning spelar också in. Ju mer du vet om en olivoljas smak, desto lättare är det att para ihop den med måltiden - och olivolja är en utmärkt smaksättare i, och på, ett helt hav av rätter.
 
Prova till exempel att droppa några droppar mild, fruktig och gräsig olivolja - som Arbequina eller Taggiasca - över mer milda råvaror som kammusslor, räkor, vit  sparris, rödspätta eller havregryn och se hur det kan binda ihop rätten. Även i efterrätten kan en ”blommig” olivolja få fåglarna att kvittra tillsammans med en god gräddig vaniljglass.
 
En medelstark olivolja - som Koroneiki eller Hojiblanca - är utmärkt till lite grövre bröd, fetare fisk, grön sparris och bönor samt mildare ostar. 
 
De kraftiga olivoljorna - som vår Picual och Tonda Iblea - är fantastiska i mer bombastiska rätter som grillat kött och grillade grönsaker, där den djupa grill- och röksmaken kräver en olivolja med lite mer karaktär. De är också utmärkta till lagrade ostar och på stekt potatis. Dessa oljor är också en underbar match till tomat, då man ofta hittar toner av just tomatplanta och stjälk i t.ex. Picual och Tonda Ibleaoliver.

Möjligheterna är oändliga, men allt börjar med att känna till sin olivsort och därmed dess olivolja.
 
Nedan finner du en kort beskrivning av våra vanliga olivsorter som vi har i monovarietal olivolja – det vill säga där oljan uteslutande tillverkas av en olivsort..

Picual

Andalusien

Smak och doft
Tomatplanta, färska gröna äpplen, örter och nyklippt gräs samt en kryddighet och pepprighet i eftersmaken.
 
Intensitet och fyllighet
Picual är känt för sin höga intensitet och fyllighet – en kraftfull olja med fin fruktighet och pepprighet och beska.
 
Övriga kännetecken 
Picual har typiskt sett en hög stabilitet, vilket gör att den inte oxiderar lika lätt som vissa andra sorter och det ger den en hög motståndskraft mot uppvärmning.
 
Visste du?
Picual är den vanligaste olivsorten i Spanien som också är det land som producerar mest olivolja i världen. Spansk olivolja har under de senaste decennierna genomgått en kolossal utveckling och vunnit mark på den gastronomiska världsmarknaden. Picual beräknas stå för 25 procent av världens olivolja.

Arbequina

Andalusien & Catalonien

Smak och doft
Färskt gräs, aromatiska, gröna äpplen, kronärtskocka, en touch av bananskal och subtil söt mandelsmak. 
 
Intensitet och fyllighet
Arbequina är mild och delikat med subtil sötma, smörig konsistens och minimalt med bitterhet.
 
Övriga kännetecken
Arbequinaolivoljan kan kännas lite stickig på tungan, vilket bara är ett tecken på att oljan är färsk, men generellt sett passar arbequina den som föredrar en mildare olivolja.
 
Visste du?
Sorten Arbequina har sitt ursprung i Palestina i det Osmanska riket varifrån den introducerades till Europa och Spanien på 1600-talet och idag anses den vara en typisk spansk sort, även om den trivs bra i stora delar av resten av världen också. 

Hojiblanca

Andalusien

Smak och doft
Gröna äpplen, kronärtskocka, gröna blad, grönt gräs, tomatplanta och mynta.. 
 
Intensitet och fyllighet
Hojiblancaolivoljor har vanligtvis en initial sötma följt av en progressiv bitterhet och pepprighet med en behaglig uthållig och balanserad smak.
 
Övriga kännetecken
Hög komplexitet med massor av eleganta blommiga toner. Hojiblanca är en mycket eftertraktad oliv, bl.a. eftersom frukten från den förändras mycket från år till år vilket gör den extra efterfrågad.
 
Visste du?
Hojiblanca betyder ”vitt blad” på spanska och sorten har fått sitt namn just från de vackra vita bladen som finns på dess träd. 
Hojiblancas faktiska ursprung är okänt, och idag anses det vara en exklusivt spansk olivsort. I Andalusien tros det finnas upp till 18 miljoner Hojiblancaolivträd vilka har en extremt god anpassningsförmåga.

Tonda Iblea

Sicilien

Smak och doft
Grön tomat och tomatstjälk samt kronärtskocka, nyklippt gräs och aromatiska örter som basilika och timjan.
 
Intensitet och fyllighet
Tonda Iblea balanserar perfekt mellan beska och sötma. Färsk, grön förnimmelse, vegetabilisk, ren, lätt och aromatisk med låg syra ackompanjerad med perfekt balanserad beska och pepprig finish.
 
Övriga kännetecken
En fräsch grön och fruktig känsla som är en allmän egenskap hos de sicilianska olivoljorna. Tonda Iblea har en vegetabilisk i känslan, ren och aromatisk med låg syra men en enorm närvaro.
 
Visste du?
Tonda Ibleaoliven är IGP-skyddad och odlas och produceras endast på Sicilien vid Monti Iblei - även känd som Hybleianbergen på sydöstra Sicilien.

Taggiasca

Ligurien

Smak och doft
Mandel och marsipan, pinjenötter, olivblomma, kamomillblomma och en liten touch av citrus.
 
Intensitet och fyllighet
Sammetslen, krämig och smörig känsla med delikat fruktig smak och små fina toner av beska mot slutet.
 
Övriga kännetecken
Taggiasca är känd som en relativt mild olivolja, vilket är motsägelsefullt till sorten som bordsoliv där den är något starkare. Taggiasca är också känd som Cailletier- eller Niçoiseoliver i Frankrike.
 
Visste du?
Ligurien erbjuder ett unikt men krävande landskap när det gäller att odla olivträd. Bergen och kullarna har historiskt sett försvårat böndernas arbete i området, men de har heroiskt hittat sitt eget sätt att underlätta jordbruket – nämligen genom att bygga de särpräglade ”terrasserna” som syns på alla sluttningar i Ligurien. Dessa terrasser har till och med blivit upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

Lucques

Languedoc

Smak och doft
Tomat, färskt gräs, olivblad, gröna äpplen, torkad frukt och hassel-
nötter.
 
Intensitet och fyllighet
Delikat sötma och härlig fräschör. Mild men komplex och aromatisk samt fin och delikat i sin känsla. Relativt låg intensitet och medium kropp - en elegant olivolja.
 
Övriga kännetecken
Lucquesoliv är ljuvligt krämig och smörig med en nötig, djärv sötma som påminner om avokado och mandel och som dröjer sig ljuvligt kvar i munnen. Utsökt balans och diskret i sitt uttryck.
 
Visste du?
Lucques erkänns av många som den suveränt bästa bordsoliv i världen, men man gör även olja av den, trots att just denna sort är utomordentligt svår att utvinna till olja. Den växer uteslutande i Languedocområdet längst ner i södra Frankrike och kallas även för den gröna diamanten.

Polyfe... vad för något?

Polyfenoler

 

En av naturens små mirakelämnen som skyddar växter från skador, som är proppfull av antioxidanter och som vi människor också kan ha nytta av.
 
Det finns mer än 8000 olika polyfenoler och de finns i många råvaror och livsmedel. Det finns dock särskilt en källa som har ett ovanligt högt innehåll av polyfenoler jämfört med alla andra. Ja, du gissade rätt, extra virgin olivolja.
 
Extra virgin olivolja är känd som Medelhavsområdets superfood, eftersom det flytande guldet är fullspäckat med just polyfenoler och det finns i överflöd i en olivs fruktkött så när den pressas till olja rinner polyfenolerna med – om det är extra virgin olivolja. Det är därför tillverkningsprocessen är så otroligt viktig och varför du alltid bör välja extra virgin olivolja. En utmaning för producenten är att polyfenolerna lätt bryts ner om de nyskördade oliverna inte behandlas varsamt och snabbt pressas till olja. Därför är det också en dyr process att göra olivolja av hög kvalitet.
 
 
Frukten måste skördas i precis rätt tid innan de blir svarta, det är då som de har det högsta innehållet av polyfenoler. De bör också plockas för hand för att förhindra processen som kan bryta ner polyfenolerna och de får inte ligga för länge innan de pressas. Om skörden görs tidigt - runt oktober - är oljan ofta stark och full av polyfenoler. Det är bland annat därför som de populära förstadagsoljorna från t.ex. Castillo de Canena, Terraliva och Monva är några av de bästa på marknaden.
 
 
Det är bl.a. mängden polyfenoler som är avgörande för kvaliteten på en olivolja. Ju högre innehåll desto bättre olja och det är också polyfenolerna som ger de bra oljorna sin speciella beska och vackra tydliga grönaktiga nyans.
 
 
För att en olivolja ska få kallas extra virgin olivolja gäller ett antal regler. Till exempel att syrahalten ska vara mindre än 0,8 gram per 100 gram olja. Dessutom ska pressningen av de färska oliverna ske mekaniskt utan användning av någon form av kemikalier och det ska ske genom kallpressning - d.v.s utan att värma upp oliverna. Bra olivoljor kan smaka väldigt olika men de har i princip tre egenskaper i smaken: De är fruktiga eller gräsiga, har bitterhet och en pepprig eftersmak som kliar i halsen när man smakar på dem helt rena utan tillbehör.

Spansk extra virgin olivolja

Italiensk extra virgin olivolja

Första dagen-olivoljor

Fransk
extra virgin
olivolja

Gastroshopen

Se alla våra olivoljor av olika ursprung och av olika oliver i vår e-handel. Passa också på att strosa runt och inspireras av vårt breda sortiment i vår digitala butik.