Montaneraperioden är igång!

Montaneraperioden är igång!

De världsberömda iberiska svartfotade grisarna njuter av livet just nu. Det är exakt nu och några månader framåt – närmare bestämt från oktober till februari; det som kallas la montanera – som de små övermogna ekollonen faller av träden och ner på "la dehesa"; gräsängen där Ibérico-grisarna strövar fritt.

Under Montanera-perioden lever de grymtande grisarna som kungar i harmoni och samklang med naturen och miljön. De betar fritt, äter naturliga örter och en hel abnorm mängd ekollon. Faktum är att de äter så mycket som 7 kg ekollon om dagen och ökar hela 60 kg i vikt under de sista fantastiska månaderna av sina liv. Det är dock inte bara en stor frossarfest, de svartfotade grisarna går upp till 14 km dagligen och det är just kombinationen av daglig träning och den stora mängden mat som tillför det extra fettet som bäddas in i musklerna och ger den unika smak och struktur som karakteriserar  den fantastiska skinkan från 100 procent Ibérico Bellota-grisen. 

 

Våra Iberico Bellotaskinkor

Våra Ibericoleverantörer

Vi importerar Iberico Bellota från flera olika välrenommerade leverantörer i Spanien, Cinco Jotas (5J), Capa Negra, Señorio de Montanera (ekologisk) och vår storsäljare från Monte Nevado.

Filmen nedan är från ett besök vi gjorde hos Monte Nevados Dahesa under Montaneraperioden. Deras Ibericogrisar har hela tre hektar att springa omkring på. Lagen kräver att de ska ha vars en men hos Monte Nevado har grisarna det ännu bättre.

El jamon en su momento perfecto! 

- Monte Nevados motto är el jamon en su momento perfecto, vilket direkt översätts till "skinkan i sitt perfekta ögonblick"

Relaterad läsning